Avtalefysioterapeut vil samarbeide tettere med legene
Fysioterapeuter bør samarbeide mer med ortopeder. Epikriser bør skrives oftere og sendes direkte til ortoped.
Det er blant tiltakene idrettsfysioterapeut Didrik Grønvold ved Gnist Trening og Helse mener må til for å sikre pasienter bedre behandling før og etter operasjon.
Ortoped Ole Koppang frykter samarbeidet mellom fysioterapeuter og leger smuldrer bort, og at færre pasienter får fysioterapi, etter at henvisningsplikten ble fjernet 1. januar 2018.
- Jeg ser mye av det samme som Koppang. Hos oss merker vi at vi får færre pasienter som enten har blitt operert eller som har vært hos ortoped og fått beskjed om at de må kontakte fysioterapeut. Jeg har reagert på nedgangen, spesielt fordi jeg vet at antallet opererte har økt, sier Grønvold.
Vil ikke ha henvisningsplikten tilbake
Han ønsker ikke henvisningsplikten tilbake. Det at den forsvant, mener Grønvold er til fordel for pasienten. Samtidig ser han utfordringene Koppang viser til.
- Det er viktig at vi tør å snakke om dette, mest av hensyn til pasientene. Jeg tror at mange pasienter unnlater å gå til fysioterapeut, når de ikke får en konkret henvisning fra legen, sier Grønvold.
Ortopedene ønsker heller ikke henvisningsplikten tilbake
Han mener utviklingen er urovekkende, blant annet fordi tett oppfølging etter kirurgi gir pasienten større glede og nytte av operasjonen, at de kommer raskere tilbake i jobb og får bedre livskvalitet.
Skal møte ortopedene i Bærum
Grønvold har kontaktet lederen for ortopedene ved Bærum sykehus og Martine Hansens Hospital i håp om å få bedre samarbeid. Det har resultert i at legene og fysioterapeutene skal møtes for å diskutere hva de kan gjøre for å sikre pasientene gode nok tjenester.
- Vi fysioterapeuter har et ansvar for å tette gapet mellom legene og oss. Derfor må vi ha dialog med ortopedene og sykehusene. Vi må rett og slett snakke sammen for å finne ut hvordan vi gjør dette best mulig, sier Grønvold.
Ønsker flere epikriser
I tillegg mener han fysioterapeuter bør bli flinkere til å synliggjøre jobben de gjør ved å skrive gode epikriser som sendes til fastleger og ortopeder.
- Jeg tror vi bør sende epikriser oftere enn det vi gjør, og vi må sende dem direkte til ortopedene. Dessverre har denne delen av jobben lett for å drukne i hverdagen, men det er ingenting som bør hindre oss i å skrive epikriser, sier Grønvold.
På møtet i oktober vil han blant annet presentere Gnist Trening og Helse. Det for å synliggjøre ovenfor ortopedene hvordan og med hva fysioterapeuter jobber med blant annet i forhold til artrose, menisk og skulderplager. I tillegg inviterer han til diskusjon rundt henvisningspliktens bortfall.