Oppdaterte råd om trening mot sykdommer
Pasienter med diabetes type-2 har best effekt av veiledet trening, skriver den danske Sundhedsstyrelsen i sin oppdaterte håndbok om fysisk aktivitet.
Den danske Sundhedsstyrelsen, som tilsvarer det norske Helsedirektoratet, har oppdatert "Fysisk aktivitet – håndbog om forebyggelse og behandling". Håndboka ble utgitt for første gang i 2004. Siden den gang har det kommet stadig flere studier på potensialet innen trening. Derfor har Sundhedsstyrelsen nå oppdatert kapittel tre, som omfatter 31 sykdommer. Trening har positiv effekt på de fleste av disse, skriver Dansk Selskab for Fysioterapi.
Hjelper mot angst, kreft og muskel- og skjelettplager
Personer med psykiatriske lidelser som angst, schizofreni og stress har godt av å trene. Det samme gjelder for kreft og kronisk nyresykdom. Forskning på muskel- og skjelettplager viser at funksjon og smerter for mennesker med kne- og hofteartrose, reumatoid artritt og kroniske uspesifikke korsryggsmerter bedres av trening.
For hver sykdom/risikofaktor går Sundhedsstyrelsen gjennom evidensen for trening. Der det er mulig, beskrives det hvordan treningen skal tilrettelegges, hvilke treningsformer som har vist effekt, treningsdose og om treningen skal være veiledet.
Ny evidens innen kreft og diabetes
Det er særlig kommet ny evidens innen kreft. Her viser forskningen at treningen både kan øke livskvaliteten og minske dødeligheten, og hjelpe på energinivået. Progressiv kondisjonstrening foreslås i kombinasjon med styrketrening.
Også forskning innen diabetes viser at trening har effekt. Det gjelder både lipidprofil, BMI og langtidsblodsukker. For mennesker med diabetes type-2 har det viste seg at effekten på glukosestoffskiftet er best om pasienten får veiledet trening.