Intervalltrening mot diabetes
Type 2-diabetikere har mest nytte av å trene intervaller sammenlignet med moderat trening, viser en ny NTNU-studie.
Forskningsresultatene er publisert i tidsskriftet Journal of the American College of Cardiology tirsdag.
Type 2-diabetikere som drev 4x4-intervalltrening i tolv uker forbedret både hjertefunksjon og kondisjon langt mer enn pasienter som trente moderat etter myndighetenes anbefalinger, viser studien.
– Studien bekrefter at trening er viktig for å opprettholde og forbedre hjertefunksjonen hos personer med type 2-diabetes som har redusert hjertefunksjon. Trening med høy intensitet, som intervalltrening, øker muligheten for at du kan få effekt på hjertefunksjon, forklarer stipendiat Siri Marte Hollekim-Strand til NRK.
Studien var et doktorgradsprosjekt for Cardiac Exercise Research Group (CERG) ved NTNU.
Intervaller mest effektivt
Opp mot 400.000 nordmenn har type 2-diabetes.
I studien har Hollekim-Strand og hennes kolleger undersøkt om høyintensiv trening med 4x4-intervaller kunne reversere diastolisk dysfunksjon blant diabetespasienter.
Resultatet av studien var at slik intervalltrening viste seg å være den mest effektive for hjertet til deltakerne. Dobbelt så mange fikk effekt på hjertefunksjonen med høyintensitetstrening, sammenlignet med moderat intensitet, ifølge Hollekim-Strand.
I tillegg til forbedret hjertefunksjon gav også intervalltrening større forbedringer i oksygenopptak enn moderat trening. Bare testdeltakerne som trente 4x4-intervaller reduserte langtidsblodsukkeret og kroppsmasseindeksen (BMI) signifikant.
Saken ble først omtalt på hjertebloggen www.UNIKARD.org. Les saken på deres bloggside og på nrk.no.
(oppdatert 24.10.14 kl. 10:35).