- Stor misnøye med CRIStin
Forskningsdatabasen CRIStin må evalueres. Det krever Vidar L. Haanes, leder av Universitets- og høgskolerådet (UHR).
Uniforum, nettavis for Universitetet i Oslo (UiO), har i senere tid hatt flere saker om at mange av de 61 medlemsinstitusjonene i UHR er misfornøyd med hvordan databasen fungerer. Det gjelder blant annet universitetsdirektør Gunn-Elin Aa. Bjørneboeved UiO.
Debatten om CRIStin er også dekket av Khrono, nettavisen for Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA). Det er HiOA som har det administrative ansvaret for CRIStin.
Den nyvalgte lederen i UHR, Vidar L. Haanes, legger tyngden fra 61 utdannings- og forskningsinstitusjoner bak kravet om at CRIStin må evalueres.
- Det er mange av medlemmene våre som er svært misfornøyd med måten CRIStin fungerer på i dag. Derfor mener jeg det er på tide å kreve en evaluering, fem år etter at forskningsdatabasen ble etablert, sier Haanes til Uniforum.
Teknologisk plattform
En del av misnøyen går ifølge Uniforum ut på at forskningsdatasystemet ennå ikke har blitt lastet inn på en ny teknologisk plattform, slik brukerinstitrusjonene fikk løfte om da CRIStin ble lansert i desember 2010. Dette skaper problemer når forskere skal legge inn og ta ut en del av det de har publisert. Det er også misnøye med en lav grad av brukermedvirkning i utviklingen av CRIStin.
160 institusjoner og sykehus
CRIStin er en forskingsdatabase som samler alle vitenskapelige artikler og fagbøker fra forskere ved 160 norske forskningsinstitusjoner og sykehus. Alt som en forsker har samlet i CRIStin, kan brukes ved søknad om penger fra Forskingsrådet og EUs forskningsprogram, eller når forskeren skal søke på en ny stilling. For institusjonene er forskningsdatabasen svært viktig fordi vitenskapelig publisering gir penger tilbake gjennom det såkalte tellekantsystemet.
Til statsråden
Spørsmål om databasen for forskning vil også havne på bordet til kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen, ifølge Uniforum. Stortingsrepresentant og medlem av utdanningskomiteen, Marianne Aasen (Ap) vil vite hva ansvarlig statsråd vil gjøre med misnøyen som har kommet fram.