På høy tid fysioterapeuter fikk takster for videokonsultasjoner
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Fysioterapeutens syn. Ansvarlig redaktør har ansvar for innholdet.
I rekordfart har helseminister Bent Høie godkjent takstene for videokonsultasjoner. Det er urovekkende at det må en pandemi til for at fysioterapeuter får betalt for å hjelpe sine pasienter via video og telefon.
Etter at myndighetene valgte å stenge alle privatpraktiserende fysioterapi-institutter her i landet mandag 16. mars, sto flere fysioterapeuter rådville tilbake og undret seg over hvordan de skulle kunne hjelpe pasientene nå.
Det samme gjorde spesialister ved Oslo universitetssykehus – og kanskje spesialister andre steder. Ved OUS manglet ikke bare takster. Der manglet selve utstyret som skulle til.
Telefon og video bør være en naturlig del av verktøykassa til fysioterapeuter i 2020. Det forventer pasientene og det burde vært gjort av samfunnsøkonomiske hensyn.
Men utrolig nok: Takster for dette var altså ikke bestemt.
Det er uforståelig, med tanke på hvor lenge nettopp disse to verktøyene har vært tilgjengelig. Og det er urovekkende med tanke på hvor mange pasienter som trolig ville hatt nytte av det - også før korona. I tillegg er det merkelig med tanke på hvor mye penger som brukes på å frakte pasienter hit og dit.
Tall fra Oslo Universitetssykehus viser at de alene bruker over én milliard kroner hvert år på å frakte pasienter fra deres eget hjem og til sykehusene i hovedstaden – og så hjem igjen.
Enkelte av pasientene må reise langt, og mange av dem har kanskje reist når de har vært syke.
På toppen av det hele har viktige institusjoner – som Oslo universitetssykehus – ikke hatt utstyr tilgjengelig for å kunne følge opp pasienter ved bruk av video. De har ikke fått det godkjent, mye fordi hensynet til pasientvernet kanskje har vært i overkant strengt.
Korona-pandemien fikk fortgang på det meste. Takstene kom på plass. Likeså videoløsningen til Oslo universitetssykehus.
Da regner jeg med at videokonsultasjoner blir en normal del av det fysioterapeuter tilbyr. For hvis jeg forstår det rett, er det ingen ekstrakostnader med å installere det. Så de eneste proppene i systemet nå, kan være fysioterapeutene selv. Der har jeg forstått at enkelte kaster seg rundt med liv og lyst og tar det nye verktøyet i bruk. Mens andre uttaler at de ikke vil bruke det, fordi de har pasienter som ikke vil.
Får håpe ikke fysioterapeuter er for konservative, og tar avgjørelser på vegne av pasientene uten å forhøre seg med dem. Jeg er bombesikker på at det er mange – også eldre pasienter – som fint vil få behandling, veiledning og råd via video. Ikke minst når de selv er for syke til å reise til fysioterapeuten sin.