WHO: Global folkehelsekrise
WHO erklærte torsdag kveld global folkehelsekrise, etter at 213 mennesker nå er døde som følge av Corona-viruset.
Verdens helseorganisasjon (WHO) har erklært global folkehelsekrise på grunn av Corona-viruset fra et marked i Wuhan, Kina. 213 mennesker er så langt bekreftet døde. Viruset (2019-nCoV) er i slekt med Sars-viruset som forårsaket en global epidemi i 2003.
WHO utdypet sin beslutning om særlig bekymring overfor land som ikke har et godt utviklet helsevesen, og manet til global kamp mot spredning av viruset og for utvikling av vaksine.
99% av de smittede befinner seg i Kina, og alle dødsfallene til nå har skjedd i Kina. Man ser samtidig spredning til andre land og spesielt innenfor enkelte landegrenser. Så langt, og basert på kinesiske tall, har viruset vist en dødelighetsrate på om lag 2,5%. De døde skal i all hovedsak være eldre mennesker med underliggende sykdom.
Man har fått bekreftet at smitte kan skje fra menneske til menneske. I Frankrike ble det i morgentimene bekreftet at en fransk lege er smittet i Frankrike.
Viruset har så langt ikke blitt påvist i Norge. Europeiske land som har påvist smitte er Storbritannia, Finland, Frankrike, Sverige, Tyskland og Italia. Forskere mener det er et tidsspørsmål før viruset blir påvist i Norge, men at vi ikke bør være spesielt bekymret.
– Man bør være årvåken. Så bør man beskytte både seg selv mot smitte og hjelpe andre med å beskytte seg. Særlig bør man være opptatt av å beskytte dem som er sårbare: eldre, og folk med andre sykdommer – de som risikerer å få alvorlig sykdom, sier Camilla Stoltenberg, direktør i Folkehelseinstituttet til NRK.
Helsetjenesten må melde eventuelle tilfeller av det nye coronaviruset inn i registeret for smittsomme sykdommer. Forskriftsendringen trer i kraft 31. januar.