
Cochrane-oversikt viser ingen effekt av soneterapi
Det finnes ingen vitenskapelige bevis for at soneterapi virker. Likevel har hver femte danske prøvd behandlingen.
Soneterapi er den tredje mest brukte alternative behandlingstypen i Danmark, etter massasje og akupunktur, skriver Videnskap dk på sine nettsider.
Behandlingsformen bygger på at man kan påvirke de forskjellige organene ved å trykke på spesielle punkter under føttene.
I alt oppgir nær 24 prosent av den voksne befolkningen i Danmark at de har prøvd soneterapi på et eller annet tidspunkt i løpet av livet, og 5,6 prosent svarer at de har brukt det i løpet av det siste året. Det er kvinner i alderen 25–64 år som er de største forbrukerne av soneterapi, mens menn i aldersgruppen 16-24 samt menn over 75 sjelden bruker det.
Mange forsøk med soneterapi har vist positiv effekt, blant annet i forbindelse med hodepine, fødsler, astma, kronisk forstoppelse og ufrivillig vannlating. Likevel tyder en nærmere vitenskapelig gjennomgang av disse studiene på at soneterapi ikke virker.
Viser ingen effekt
– Konklusjonen er at det ikke er påvist noen forbindelser mellom fotsålen, eller hender og ører som iblant også masseres, og de indre organene, sier overlege og professor Peter Gøtzsche, som leder det uavhengige forsknings- og informasjonssenteret Det Nordiske Cochrane Center på det danske Rigshospitalet.
– Det er heller ikke påvist noen effekt av soneterapi på sykdom, sier han.
To teorier
Heller ikke Helle Johannessen, som er professor fra Institut for Sundhedstjenesteforskning på Syddansk Universitet, har sett beviser for at soneterapi virker mot sykdom.
Hun forteller at soneterapeuter typisk opererer med to teorier:
Den ene er at det finnes nerveforbindelser i kroppen som forbinder reflekssoner på hender og føtter med spesifikke organer eller kroppsdeler.
Den andre teorien går på at man kan påvirke kroppens meridianer – et nettverk av energibaner i kroppen – gjennom å trykke på soner på føttene.
– Verken teorien om nerveforbindelser mellom fotsoner og kroppsdeler eller meridianforklaringen er vitenskapelig underbygd. Man har forsøkt å påvise reaksjoner i organene, for eksempel nyrene, gjennom å trykke på de tilsvarende sonene på føttene, men resultatene er ikke entydige, sier Johannessen.
Til tross for manglende beviser for effekt, viser nyere undersøkelser at soneterapi er den behandlingsformen som jordmødre og sykepleiere oftest bruker på danske sykehus.