Stavanger kommune:
Vil styrke fysio- og ergoterapitjenesten med 7 millioner kroner
Administrasjonen i Stavanger kommune foreslår å øke budsjettet for fysio- og ergoterapitjenesten med 7 millioner kroner. Fysioterapeut, lokalpolitiker og rådgiver i samfunnsmedisinsk stab, Sissel Beate Fuglestad, har i mange år jobbet for å sette fysioterapi på dagsorden, både i administrasjonen og blant de folkevalgte i kommunen.
– Det er nettopp dette vi har prøvd å få flere til å forstå de siste årene, at hvis folk skal bo hjemme så lenge som mulig, så kan vi ikke kutte i de tjenestene som gjør folk i stand til å bo hjemme, sier Fuglestad.
Etter flere år som fysioterapeut, er Fuglestad nå tilsatt som rådgiver i samfunnsmedisinsk stab i Stavanger kommune. Hun er også lokalpolitiker for Stavanger Arbeiderparti. Både hun selv og partiet er veldig glade for at administrasjonen nå på eget initiativ har foreslått å øke bevilgningen til fysio- og ergoterapitjenesten.
– Viktig å være i posisjon
Da hun begynte i politikken i 2018, oppdaget hun at det ikke sto et ord om fysioterapi i partiprogrammet. Som partimedlem fremmet hun forslag om at styrking av fysio- og ergoterapitjenesten skulle bli en del av programmet partiet gikk til valg på. Det ble vedtatt.
– I de fire foregående årene da vi hadde flertall i Bystyret, fortsatte jeg å tale fysioterapiens sak internt i Arbeiderpartiet. Siden har vi alltid økt budsjettene til fysio- og ergoterapitjenesten i de årene vi har styrt, sier Fuglestad.
Det er viktig å være i posisjon til å kunne jobbe systematisk for saken i de fora der avgjørelsene faktisk blir tatt, enten det er som politiker, rådgiver eller leder.
Fysioterapeut og lokalpolitiker Sissel Beate Fuglestad
– Vil du si at det er et direkte resultat av at du som fysioterapeut engasjerte deg i politikken?
– Det er vel gjerne i beste fall. Men det handler hele tiden om å bevisstgjøre og synliggjøre hva fysioterapeuter kan bidra med, for det vet ikke folk flest så mye om, heller ikke de folkevalgte. Da er det viktig å være i posisjon til å kunne jobbe systematisk for saken i de fora der avgjørelsene faktisk blir tatt, enten det er som politiker, rådgiver eller leder, sier Fuglestad.
For få i lederstillinger
Flertallet i Bystyret i Stavanger består i denne perioden av Høyre, FrP, KrF, Venstre og Pensjonistpartiet. Fuglestad håper de tar administrasjonens anbefaling til følge, slik at fysio- og ergoterapitjenesten får et romsligere budsjett å forholde seg til de neste to årene.
– Er fysioterapeuter flinke nok til å engasjere seg med tanke på å øke bevisstheten rundt fysioterapi hos beslutningstakerne?
– De fleste fysioterapeuter er nok først og fremst opptatt av det kliniske. I Stavanger kommune er det veldig få fysioterapeuter i leder- og rådgiverstillinger, og enda færre i politikken. I helse- og velferdsstaben er vi to fysioterapeuter blant sytti ansatte, sier Fuglestad.
Hjemmetjenestene må styrkes
Forslaget om å gi mer penger til fysio- og ergoterapitjenesten for perioden 2025-2028 er ikke spesifisert mot én bestemt brukergruppe, men tar utgangspunkt i de lange ventelistene for barn og unge med funksjonsnedsettelser.
Stina Løkke er direktør helse og velferd i Stavanger kommune, og en av dem som har vært sentral i arbeidet med å jobbe frem kommunedirektørens forslag til Handlings- og økonomiplan for perioden 2025 – 2028.
Løkke sier at bakgrunnen for forslaget for neste periode i stor grad handler om den demografiske utviklingen, og oppgaveforskyvningen som nå skjer fra spesialisthelsetjenesten og over i kommunene.
– Hvis vi ønsker at flere skal bo hjemme til tross for behov for oppfølging og pleie, må vi styrke de hjemmebaserte tjenestene. I en slik sammenheng ser vi fysio- og ergoterapitjenesten som særs viktig. Det er riktig ressursbruk å flytte ressurser fra de øverste trinnene i innsatstrappa til lenger ned, blant annet ved å styrke trinnene med forebygging, sier hun.
Ved å styrke fysio- og ergoterapitjenesten kan vi forhindre forverring av tilstand og redusere behovet for mer kostbare tjenester på sikt.
Direktør helse og velferd i Stavanger kommune, Stina Løkke
Redusert behov for tjenester
Stavanger kommune har som et mål å bli en «hjemmetjenestekomme». Alvorlig syke med stort pleiebehov skal få plass på sykehjem, samtidig som hjemmetjenesten styrkes slik at flest mulig kan bo hjemme lengre.
Barn og unge med funksjonsnedsettelser bor enten hjemme hos foreldrene eller i omsorgsbolig der de har behov for habiliteringstjenester.
– Vi ser at denne gruppen øker, og tenker derfor tidlig intervensjon. Ved å styrke fysio- og ergoterapitjenesten kan vi forhindre forverring av tilstand og redusere behovet for mer kostbare tjenester på sikt, sier hun.
Budsjettet skal vedtas i kommunestyret 16. desember.
Fremtidsrettet
– I en tid der kommunene enten kutter i fysio-ergoterapitjenesten eller i beste fall lar tjenesten stå på stedet hvil, er dette et skikkelig lyspunkt, sier NFFs regionleder Vest, Stig Fløisand.
Han gleder seg over at administrasjonen i Stavanger kommune ønsker å satse på forebygging og fysioterapi.
– Dette er et fremtidsrettet budsjettforslag. Vi kommer i økende grad til å oppleve mangel på helsepersonell i årene som kommer. Skal samfunnet få dette til å gå rundt, må flere klare seg hjemme lengre med mindre tjenester. Da er forebygging eneste farbare vei. Og for å få det til, er kommunene helt avhengige av fysioterapeuter, sier Fløisand.
Dette er et fremtidsrettet budsjettforslag, et skikkelig lyspunkt.
Leder for NFFs Region Vest, Stig Fløisand
En annen god grunn til at kommunene bør øke budsjettene til fysioterapi, er ifølge Fløisand at det stadig blir færre rehabiliteringsplasser.
– Mange pasienter som tidligere fikk et rehabiliteringsopphold ved en institusjon, blir nå sendt direkte til hjemkommunen for oppfølging der. Da sier det seg selv at det også trengs flere fysioterapeuter, sier han.
Look to Stavanger
I samtale med politikere og beslutningstakere vil Fløisand bruke Stavanger kommune som et eksempel på hvordan man bør tenke fremover.
– Fysioterapeut og lokalpolitiker Sissel Beate Fuglestad jobber som rådgiver i samfunnsmedisinsk stab i Stavanger kommune. Hvor viktig er det at fysioterapeuter engasjerer seg lokalt og trer inn i administrative roller?
– Det er kjempeviktig! For å kunne påvirke, må vi være til stede der hvor beslutningene blir tatt. Vi kan ikke bare tenke klinisk. Skal vi fremme pasientenes behov og nødvendigheten av profesjonen vår, må vi sitte rundt bordet og argumentere for fysioterapi, sier Fløisand.
Har du tanker om saken du nettopp har lest? Vi i Tidsskriftet Fysioterapeuten setter pris på å høre fra deg. Er det andre temaer du ønsker å lese mer om? Har du forslag og gode tips? Send en e-post til Fysioterapeuten@fysio.no.