- Må flytte makt til brukere og pårørende
For å skape pasientens helsetjeneste, må makt flyttes til brukere og pårørende, mener helse- og omsorgsminister Bent Høie. Inspirasjon hentes blant annet fra Trento i Nord-Italia.
Helse- og omsorgsministeren åpnet mandag en seminarrekke om hvordan helsetjenesten kan gjøre nytte av brukernes og pårørendes erfaringer for å bedre tilbudet til personer med psykiske lidelser. Statsråden tar til orde for en mer aktiv brukerrolle. Seminarene arrangeres av Kunnskapssenteret i Folkehelseinstituttet og Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon, med støtte fra departementet.
Den italienske modellen
På seminaret i Asker fortalte representanter fra Trento i Nord-Italia om sin modell, der brukere og familiemedlemmer ansettes i helsetjenesten på lik linje med fagfolk, skriver kunnskapssenteret.no.
- Trento har de kommet langt i å gjøre pasienten og familien til aktive og likeverdige deltakere. Jeg tror vi har mye å lære av hverandre på tvers av landegrensene, sa Høie under åpningen av seminarrekken, som fortsetter denne uken i Larvik, Kristiansand, Klepp og Molde.
Representantene fra Trento som deltok på seminaret kaller sin tilnærming «doing together», der brukere, pårørende, fagfolk og innbyggere arbeider sammen på en likeverdig måte for å skape kvalitet og tilfredshet. De forteller at fagfolk i Italia har fått en økende anerkjennelse av og respekt for den erfaringskompetansen som pasienter og pårørende besitter.
Også kroniske lidelser
Seksjonsleder Anders Vege i Kunnskapssenteret i Folkehelseinstituttet sier at målet er at de gode eksemplene som kommer frem under de fem seminarene skal samles i en publikasjon som synliggjør den nye brukerrollen.
– Selv om man under disse seminarene hører om psykisk helse, kan man se for seg at dette også kan være overførbart til ulike kroniske lidelser. Man kan for eksempel lage et system der en pasient som nettopp har fått en diagnose, like naturlig som å møte fastlegen, møter en som har erfaring i å leve med sykdommen, sier Vege.
Lære av likemenn
Han tror at en pasient kan lære mye av en likemann som kan fortelle hva som har påvirket helsen, både i positiv og negativ retning.
Ifølge Vege har den italienske modellen ført til at fagfolk, erfarne brukere og pårørende nå arbeider side om side i en lang rekke aktiviteter, grupper og arbeidsområder. Både hos fagfolkene og i befolkningen har det skjedd en viktig kulturendring. Synet på psykiske lidelser og hjelpetilbudet har endret seg betydelig, skriver kunnskapssenteret.no.
Her er en kort oppsummering av de viktigste aktivitetene i den italienske modellen.