Leder
Klønete prosess for å få en bransjestandard
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Fysioterapeutens syn. Ansvarlig redaktør har ansvar for innholdet.
Den lot vente på seg, men da den omsider kom sent søndag kveld 19. april, viste det seg at bransjestandarden i det store og hele er et nyttig verktøy for fysioterapeuter. Dog noen mangler har den.
Vi var vitne til noen høydramatiske dager, da Folkehelseinstituttet, Helsedirektoratet og Helsedepartementet skulle strukturere innspillene i forbindelse med bransjestandarden for smittevern for fysioterapeuter.
Etter at høringsfristen gikk ut onsdag 15. april, lå det i kortene at standarden skulle være ferdig fredag 17. april. Sent fredag kveld – på selveste Dagsrevyen – fikk alle landets fysioterapeuter vite at den ikke kom før mandag 20. april. Samme dag som de skulle åpne igjen.
Det fikk forbundsleder i Norsk Fysioterapeutforbund Gerty Lund til å reagere og mail ble først sendt til helsedirektøren, deretter til sjefen sjøl; helse- og sosialminister Bent Høie.
Bransjestandard på overtid
Det førte til at bransjestandarden omsider kom – søndag 19. april – på overtid. Privatpraktiserende fysioterapeuter – og kommunalt ansatte som også skal forholde seg til den nye standarden – hadde bare noen timer før pasientene dukket opp og nye retningslinjer skulle implementeres.
Det burde vært unødvendig å kløne det så mye til for å få godkjent bransjestandarden hos de ulike faggruppene hos Folkehelseinstituttet, Helsedirektoratet og departementet. Vi får inderlig håpe at alle lærer av det, slik at vi – ved neste korsvei – får bedre prosesser.
Har laget egne retningslinjer
Til tross for knapp tid, har implementeringen, så langt Fysioterapeuten har erfart, gått nesten smertefritt. Det ser ut som om det i stor grad skyldes snarrådighet og klokskap fra fysioterapeutene selv.
For da dørene åpnet mandag 20. april, hadde mange klinikker laget egne, strengere retningslinjer for sin virksomhet. De hadde tenkt på munnbind, vaskerutiner og prosedyrer ned til detaljnivå. Kommunalt ansatte Fysioterapeuten har vært i kontakt med, hadde også skrevet egne retningslinjer og rutiner.
Det er betryggende både for pasientene og for fysioterapeutene selv. For som en privatpraktiserende med egen klinikk sa; pasientene skal i hvert fall ikke smittes hos meg.
Foto: Collage av bilder hentet fra offisielle pressebilder fra Folkehelseinstituttet, Helsdirektoratet og Helse- og omsorgsdepartementet.