Finland vurderer borgerlønn

Finske myndigheter vurderer i disse dager et forslag om å fjerne alle nåværende sosiale ytelser, og heller dele ut 800 skattefrie euro i en fast månedslønn til alle voksne innbyggere, noe som utgjør ca.7400 kroner.

Publisert Sist oppdatert

Et endelig forslag om borgerlønn vil først være klart i november neste år, skriver finske medier

Den finske trygdeetaten KELA, som skal utarbeide selve forslaget, har utført en spørreundersøkelse som viser at 69 prosent av finnene støtter forslaget om borgerlønn.

Den finske statsministeren Juha Sipilä støtter forslaget, og nyter også støtte fra de fleste store partiene.

- For meg betyr borgerlønn en forenkling av trygdesystemet, har han tidligere uttalt, ifølge BBC

Høy arbeidsledighet
Formålet med en borgerlønn skal være å bekjempe landets høye arbeidsledighet. Finland har en ledighet på 9,53 prosent, som er det høyeste tallet på 15 år. Dette utgjør omtrent 280.000 arbeidsledige. 

Tanken bak borgerlønn er at den vil gjøre det mulig for arbeidsledige å ta lavtlønnede jobber uten å risikere å tape penger på det.

Under dagens ordning kan arbeidsledige risikere å miste en del av sine sosiale ytelser fra staten om de tar en midlertidig jobb, hvilket igjen kan føre til at totalinntekten blir mindre hvis man tar seg arbeid.

Direktør for den finske trygdeetaten KELA, Liisa Hyssälä, mener Finland vil spare millioner av euro på tiltaket.

Borgerlønn i andre land
Den nederlandske byen Utrecht vil fra neste år innføre et prøveprosjekt med borgerlønn, og Sveits skal snart avholde en folkeavstemning om temaet. 

Kilde: Nettavisen

Powered by Labrador CMS