Foto: Eisho Watanabe

Har utviklet egen nettside for bevegelsesgrupper

I 2018 og 2019 fikk fysioterapeut Berit Ianssen til sammen 150.000 kroner for å utvikle nettside med videoer med bevegelsesgrupper.  Nå inneholder siden 24 filmer som både fysioterapeuter og pasienter kan ha nytte av helt gratis.

Publisert Sist oppdatert

- Målet er å utvikle en nettside hvor fysioterapeuter kan hente inspirasjon til hvordan de kan bygge opp og variere bevegelsesgrupper. I tillegg kan pasienter som har vært hos fysioterapeut benytte filmene til å arbeide videre mellom behandlingene eller etter endt behandling. Også studenter kan ha nytte av den, sier psykomotorisk fysioterapeut Berit Ianssen. 

Bevegelsesgrupper har lang tradisjon i fysioterapi, og mange jobber i flere år med å utvikle kompetanse innenfor feltet. 

Ianssen ønsket å filme erfarne fysioterapeuter mens de jobber, for å skape et sted for inspirasjon, refleksjon og læring for kolleger og studenter.  I 2016 ble Linda Bremseth filmet i Harstad og i 2017 ble Eli Rongved på Melbu filmet.  I 2018 og 2019 ble Ianssen selv filmet. Nye filmer er under planlegging.

Dette er innholdet
Enkelte av filmene er opptil 50 minutter lange, mens andre bare er noen få minutter. De lengste videoene viser hvordan en bevegelsesgruppe kan gjennomføres. Opptakene er gjort både i en gymsal og i mindre grupperom. Det benyttes enkelt utstyr som krakker, matter og balanseputer.

I tillegg inneholder nettsiden filmer laget av fysioterapeut Gudrun Øvreberg. Disse ble produsert på begynnelsen av 1990-tallet, og inneholder blant annet gjennomgang av hvordan en fysioterapeut klinisk kan vurdere en pasient.

- Mitt håp er at denne nettsiden kan være et bidrag til å styrke praksisutviklingen i fysioterapi, samt hjelpe folk i arbeidet med å få kroppen i et bedre spor, sier Ianssen.

Start hos fysioterapeut

Hun håper fysioterapeuter introduserer nettsiden for pasientene i forbindelse med behandling.

- Filmene erstatter ikke behandling hos fysioterapeut. Men de kan være et godt supplement til det folk kan gjøre selv, sier Ianssen.

Trygt å bruke
Hun presiserer at pasientsikkerheten er ivaretatt under utviklingen av nettsiden, og at alle deltakerne har gitt samtykke til å bli filmet.  Ved å ta i bruk nettsiden bekrefter du at du respekterer gjeldende lovverk.

- Det er hovedgrunnen til at den kan ligge åpent, og at ingen trenger passord for å se filmene. At filmene er lett tilgjengelige er et stort pluss for de som vil bruke nettstedet, sier Ianssen.

Fikk penger av faggruppen

Hun fikk i sin tid 150.000 kroner av faggruppen for psykomotorisk fysioterapi i Norsk Fysioterapeutforbund. De hentet pengene fra en testamentarisk gave. 

- Vi er fornøyd med at nettsiden nå er online. Det er også gledelig at mange allerede bruker den. Nå håper vi den kan oversettes til engelsk, sier leder i faggruppen for psykomotorisk fysioterapi, Merete Tønder 

Hun ønsker blant annet å henvise til nettsiden når hun er på internasjonale konferanser.

- Norsk psykomotorisk fysioterapi er anerkjent i utlandet, og vi får stadig henvendelser om hvordan vi gjør det her i landet. Derfor håper jeg at nettsiden også blir oversatt til engelsk, slik at mange flere enn norske fysioterapeuter og pasienter kan benytte den, sier Tønder.

Ønsker du å se hva Move Physiotherapy inneholder? Klikk på lenken her.

Powered by Labrador CMS