Fysioterapeuter vant slaget om betalt spisepause i Bærum
Norsk Fysioterapeutforbund (NFF) fikk gjennomslag for krav om betalt spisepause for fysioterapeutene i Bærum kommune forrige uke.
I 2017 vedtok Bærum kommune at alle ansatte skulle få betalt spisepause. De hadde ikke betalt før dette. Unntaket var fysioterapeutene, grunnet særavtalen på arbeidstid som NFF har med KS.
- Vi har siden den tid jobbet jevnlig med denne saken opp mot Bærum kommune, sier Tine Nundal til Fysioterapeuten. Nundal er hovedtillitsvalgt Norsk Fysioterapeutforbund for fysioterapeutene i nevnte Bærum kommune. Hun trekker frem samarbeidet med NFFs regionleder for Osloområdet, Karianne Bruun Haugen og advokatfullmektig i NFFs sekretariat Susanne Gallala som viktig for denne seieren.
Ting skjedde forøvrig raskt etter at Nundal skrev et debattinnlegg om saken i Budstikka.
I debattinnlegget peker hun på flere aspekter ved det å ikke ha betalt spisepause.
ASSS-samarbeidet
- Å sikre pasientens beste fører ofte til at fysioterapeutene ikke får muligheter til å ta ut spisepausen sin, er av det Nundal peker på i innlegget. Og fortsetter:
- Bærum kommune er en del av ASSS-samarbeidet i KS (kommunesektorens organisasjon). Det er et samarbeid mellom de 12 største kommunene i landet, der også nabokommuner som Asker, Oslo og Drammen er med. Av de 12 kommunene i ASSS-samarbeidet er det bare Bærum og Fredrikstad som ikke har betalt spisepause for fysioterapeutene. Forskjellen er at i Fredrikstad er hovedregelen at de ansatte ikke får betalt spisepause, mens i Bærum er det bare fysioterapeutene som ikke får det. En klar forskjellsbehandling.
- Naboene mer attraktive enn Bærum
Nundal avslutter innlegget med å peke på nabokommunene som mer attraktive for fysioterapeuter:
- Med dagens praksis fremstår nabokommunene som mer attraktive enn Bærum. Norsk Fysioterapeutforbund vil derfor oppfordre kommunen til å likebehandle sine ansatte. Det vil både brukerne og kommunen i det lange løp tjene på.
Hvorfor snudde kommunen nå?
- Jeg tror det handler om at vi ikke gav opp. Vi har stått på og stått på - endelig fikk vi det til. Til slutt innså nok kommunen at det ikke tok seg godt ut å være den eneste i ASSS-samarbeidet der fysioterapeutene som de eneste ikke får betalt spisepause. Kommunen pekte på at betalt spisepause kan gå utover verdifull pasienttid - noe vi ikke så på som et argument i denne sammenhengen, avslutter Nundal.