Slutt for gebyrer på offentlige helsetjenester
Det er ulovlig å kreve inn transaksjonsgebyrer fra pasienter, fastslår Helsedirektoratet etter ny juridisk gjennomgang.
Pasienter ved blant annet enkelte fastlegekontorer og hos enkelte fysioterapeuter med kommunal avtale betaler fortsatt seks kroner for å bestille behandlingstime via SMS, selv om en ny forskriftsendring i 2016 skulle forby nettopp dette. Etter en ny runde med jussen, står direktoratet fast ved denne forskriftsendringen. I en uttalelse fra Helsedirektoratet heter det at «pasienter ikke skal betale noe annet enn fastsatte egenandeler/egenbetalinger når de skal til lege eller andre behandlere i den offentlige helsetjenesten».
SMS, kort og faktura
Forbudet gjelder blant annet innkreving av SMS-gebyr på bestilling av time, fakturagebyr og gebyr fra pasienter som betaler med kort.
– Helsedirektoratet er kjent med at pasienter påføres egenbetaling utover hva som er hjemlet i regelverket. Vi får fortsatt klager fra pasienter som må betale ulike gebyr, alt fra SMS-gebyr til fakturagebyr hvis man vil betale kontant i stedet for med kort, sier Avdelingsdirektør Steinar Mathisen i Helsedirektoratet til Dagens Medisin.
Må legge om praksis
Direktoratet viser til at pasientens egenandeler og egenbetaling er regulert i lover og forskrifter, og at offentlig behandler ikke kan pålegge pasienten andre utgifter enn det som fremgår av regelverket.
Dette gjelder både SMS og internett-tjenester, men også «eventuelle nye tjenester som ennå ikke er påtenkt eller innført», skriver direktoratet.
– Helsedirektoratet er veldig positive til digitalisering, og at både pasienter og behandlere skal få effektive løsninger. Men fokuset for oss er pasientens rettigheter. Den offentlige helsetjenesten bygger på prinsippet om at folk skal ha tilgang til helsetjenester uavhengig av hvilken privatøkonomi man har, sier Mathisen om bakgrunnen for forbudet.
I brevet ber direktoratet om at offentlig helsepersonell som fastleger og fysioterapeuter med kommunale tilskudd som i dag har en praksis som strider mot gjeldende regelverk, legger om praksisen på en slik måte at regelverket etterleves.
Overlater til kommunene å følge opp
– Hvordan vil dere sikre at dette blir fulgt opp?
– Vi har ikke mulighet til å følge opp alle landets fastleger, avtalespesialister og fysioterapeuter individuelt. Det er kommunene og de regionale helseforetakene som har sørge-for-ansvaret, og derfor har vi også sendt brev til dem, sier Mathisen.
– Hva skal pasienter som i fremtiden fortsatt belastes med slike gebyr gjøre?
– Hvis det er en lege og fysioterapeut med kommunalt driftstilskudd kan man gå til kommunen sin. Noen kontakter pasient- og brukerombud i sitt fylke, mens andre kontakter Helfo eller oss.
Kilde: Dagens Medisin.
Les mer om dette på Norsk Fysioterapeutforbunds nettsider.