Overbelastningsskader hos langdistanseløpere
Overbelastningskader i skjelettet er vanlig blant løpere. Studier har vist at en til to tredeler av alle konkurrerende langdistanseløpere har blitt rammet en eller annen gang.
En artikkel som er publisert i Journal of Orthopaedic & Sports Physical Therapy rettes søkelyset på slike skader, og hvor viktig å oppdage dem så tidlig som mulig. Artikkelen er omtalt i FYSIO, nyhetsbrevet for fysioterapeuter (10/2014).
Det første som inntreffer er at løperen rammes av en stressreaksjon i skjelettet. Tilstanden kjennetegnes vanligvis av en mild diffus smerte etter en viss mengde løping, og i en spesifikk del av løpesteget.
Smertene gir seg normalt ikke før løpingen opphører. Det tydeligste funnet er lokal ømhet ved palpasjon. Dersom løperen fortsetter å belaste skjelettet kan tilstanden først utvikle seg til en stressfraktur og deretter til en komplett fraktur.
Behandlingen går i første rekke ut på å identifisere og modifisere årsakene. For eksempel ved å minske belastningen på skjelettet, for eksempel gjennom treningsmengde og løpeteknikk.
Prognosen vil være avhengig av skadens omfang og hvor den sitter. For å være sikker på det kreves bildediagnostikk, først og fremst MRI. Men fysioterapeuter kan også oppdage skadene og sette inn tiltak på et tidlig tidspunkt, ved nøyaktig anamnese og undersøkelse, skriver FYSIO.
Kilde:
Walden SJ, Davis IS, Fredericson M. Management and prevention of bone stress injuries in long-distance runners. J Orthop Sports Phys Ther 2014;44(10): 749-65