Ny utgave - gir råd om bekkenledd-smerter og skuldersmerter
Les om oppfølging av kvinner med bekkenleddsmerter, trening for gravide og hvordan du bør følge opp pasienter med skuldersmerter i Fysioterapeuten nummer 7.
Et stort tema i den kommende utgaven er kvinnehelse. Forsker og fysioterapeut Britt Stuge mener kvinner som sliter med bekkenleddsmerter og bekkenbunnproblemer har få å henvende seg til, og frykter de leser mammabloggere og bruker Google isteden. Lederen for NFFs faggruppe for kvinnehelse etterlyser mer forskning på kvinnehelse. Fysioterapeut Renate Grønflaten kommer med forslag til hverdagslige råd fysioterapeuter kan gi til kvinner som sliter med bekkenleddsmerter. Fra House of Femme i Trondheim kommer det tips om øvelser gravide kan gjøre i de ulike trimestrene.
Senskader etter korona
Det er også skjedd mye nytt på skulderfronten, og mye peker i samme retning som ved ryggsmerter. Les den vitenskapelige artikkelen om dette temaet i utgave 7, sammen med et intervju med forskeren og en fysioterapeut ved Martina Hansens Hospital.
Lurer du på hvordan du skal behandle pasienter som opplever senskader etter covid-19, kan du lese hva fysioterapeut Joakim Moestue Halvorsen og en arbeidsgruppe i Helse Sør-Øst anbefaler.
Noen vil kanskje bli overrasket over å høre hvor mange det er som dropper ut av fysioterapistudiet. Les saken om tre fysioterapistudenters vei gjennom første studieår, og hvordan det endte med dem.
Ja til hands-on
Professor emerita Eline Thornquist har skrevet flere historiske artikler i Fysioterapeuten. I denne utgaven er hun intervjuet om sine mange tanker om fysioterapiens stilling, om fysioterapeuter som lett kan bli moraliserende overfor inaktive pasienter, om fysioterapeuter som kan tenke at det er passiviserende å drive med hands-on-behandling og om dagens unge som er lite robuste.
Les også om betennelsesdempende legemidler for akutte ryggsmerter, og rehabilitering ved hjerneskade.