Professor Kari Bø og nobelprisvinner Denis Mukwege under en konferanse i Australia. (Foto: privat)

- Mukwege fortalte om grusomme skader

- Fødselsskader kan være forferdelige, men det han står oppe i, er grusomt, sier professor Kari Bø om kontakten med nobelprisvinner Denis Mukwege fra Kongo.

Publisert Sist oppdatert

På Hovedlandsmøtet 20.-22. november ble Kari Bø tildelt æresmedlemskap i Norsk Fysioterapeutforbund (NFF).

I et intervju med Fysioterapeuten før Hovedlandsmøtet, fortalte professoren ved Norges idrettshøgskole om sitt møte med Mukwege på en konferanse i Australia, der de nylig holdt foredrag sammen. Denis Mukwege opererer kvinner i Kongo som har fått store skader i underlivet etter å ha blitt voldtatt. Kirurgen fikk Nobels fredspris i 2018 for sin kamp mot seksualisert vold brukt som våpen i krig.

- Han fortalte om barn som var blitt brent i underlivet, og om redskaper som var brukt i underlivet som forårsaket store skader. Også i Norge foregår det seksuell vold, og flyktninger kommer også hit. Fysioterapeuter bør være bevisste på dette ganske tabubelagte temaet, sier Bø.

Mange kvinner tror nok at de bare må leve med skadene, og føler skyld, tenker hun.

Fysioterapeuter bør stille spørsmål

- Han var både åpen og interessert. Det er forferdelig, det temaet han snakker om, men noen må bare orke å ta det opp. Jeg var imponert over hvor helhetlig han tenker om hvordan han skal få kvinnene tilbake i samfunnet og straffe dem som har skadet dem, forteller professoren.

Bø mener at fysioterapeuter bør tørre å stille spørsmål når de møter pasienter som kan ha vært utsatt for noe. Men det bør gjøres på en etisk god måte og ikke være invaderende, understreker hun.

- Også i Norge er det behov for fokus på kvinnehelse. Vi ser for eksempel at helsestasjonene kan sette all oppmerksomheten inn på barnet. Mødrene spørres ikke på en strukturert måte om for eksempel bekkenbunnsproblematikk, og det er få fysioterapeuter på helsestasjonene, sier hun.

Usikker på framgang

I en årrekke har den norske fysioterapeuten reist verden rundt og snakket om trening av bekkenbunnen og inkontinens. Bø blir spurt om hun ser en utvikling internasjonalt; er det blitt mer oppmerksomhet rundt temaet?

- Ja, jeg opplever at det er blitt mer oppmerksomhet rundt trening av bekkenbunnen. De fysioterapeutene som er oppdatert, gjør en fantastisk jobb. Samtidig er jeg litt delt i synet på om det har vært en framgang. Jeg ser at det er mange filosofier rundt bekkenbunnen der ute som ikke er evidensbasert, blant annet at fysioterapeuter råder kvinnene til å trene opp andre muskler i stedet for bekkenbunnsmusklene. Jeg vet ikke hvorfor, men kanskje det er mange fysioterapeuter som fortsatt ikke vil palpere og derfor håper at bekkenbunnen kommer med når andre muskler aktiveres? spør hun.

Hennes andre teori er at endel kanskje ikke oppdaterer seg faglig på den siste forskningen.

- Forskningsspråket er engelsk, lik det eller ikke. Her sliter de særlig i spansktalende land, sier Bø. Nå er hun på vei til Brasil og Argentina for å holde foredrag og kurs for fysioterapeuter - med tolk.

Powered by Labrador CMS