Intervalltrening ved spondyloartritt
En ny pilotstudie viser at pasienter med spondyloartritt har svært god nytte av høyintensiv trening. De reduserte sykdomsaktiviteten og forbedret risikofaktorer for hjerte- og karsykdom.
- Tradisjonelt har det vært fokus på lavintensiv bevegelighetstrening, og man har vært bekymret for at høyintensiv trening vil kunne øke sykdomsaktiviteten hos pasienter med spondyloartritt. Det er nå i ferd med å motbevises, sier førsteforfatter Silje H. Sveaas til diakonhjemmetsykehus.no.
Spondyloartritt er et sett av kroniske inflammatoriske sykdommer som består av ulike innbyrdes undergrupper. Disse undergruppene er:
-Bekhterevs sykdom (Ankyloserende Spondylitt – AS)
-Psoriasisartritt – PsA
-Reaktiv artritt
-Artritt i forbindelse med inflammatorisk tarmsykdom
-Udifferensiert spondyloartropatier
-Juvenil spondyloartritt
-Akutt regnbuehinnebetennelse
(Kilde: http://www.bekhterev.no/spondyloartritt)
Trening uten bivirkninger
De siste årene har det, ifølge Diakonhjemmet sykehus, kommet dokumentasjon som viser at pasienter med spondyloartritt har en økt risiko for hjerte- og karsykdom sammenlignet med resten av befolkningen.
-Dette bør tas inn i vurderingen når man gir treningsanbefalinger for pasienter. Det er ikke tidligere undersøkt om høyintensiv trening kan redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer og dempe inflammasjonen hos pasienter med spondyloartritt, skriver sykehuset.
I den randomiserte kontrollerte pilotstudien gjennomførte treningsgruppen 12 uker med kondisjon- og styrketrening. Kontrollgruppen fikk behandling som vanlig. Totalt 24 av de 28 inkluderte pasientene gjennomførte studien.
- Resultatene viste at treningsgruppen hadde positive effekter på sykdomsaktivitet, fysisk funksjon og hjerte- og kar risikofaktorer som arteriell stivhet, kondisjon, og fettprosent, sammenlignet med kontrollgruppen, sier Sveaas
Det var ingen forskjeller mellom gruppene i endring i betennelsesmarkører, noe som tyder på at pasientene kan trene intensivt uten at sykdommen blusser opp.
Tredemølle
Treningen bestod av intervalltrening på tredemølle med opp til 95 prosent av maks hjertefrekvens samt styrketrening med vekter hvor pasientene skulle klare å gjenta øvelsen maks 8-10 ganger. Studien ble gjennomført ved revmatologisk avdeling på Diakonhjemmet sykehus. Disse lovende resultatene vil bli videre undersøkt i større studie.
Saken ble først omtalt på www.diakonhjemmetsykehus.no
Artikkelen finnes tilgjengelig i PubMed (logg inn via Helsebiblioteket):
Sveaas SH, Berg IJ, Provan SA, Semb AG, Hagen KB, Vøllestad N, Fongen C, Olsen IC, Michelsen A, Ueland T, Aukrust P, Kvien TK, Dagfinrud H. Efficacy of high intensity exercise on disease activity and cardiovascular risk in active axial spondyloarthritis: a randomized controlled pilot study. PLoS One. 2014 Sep 30;9(9):e108688. doi: 10.1371/journal.pone.0108688. eCollection 2014.