Overlevelse etter hoftebrudd – ny tiltakspakke
Kunnskapssenteret har fått fem norske eksperter til å prioritere de viktigste tiltakene som kan bedre behandlingskvaliteten og øke overlevelsen etter hoftebrudd.
Resultatet er en tiltakspakke som presenteres i publikasjonen «Tiltak for økt overlevelse etter hoftebrudd». Her beskrives de viktigste tiltakene som fem norske eksperter på området mener er viktigst å sette i system for å bedre behandlingskvaliteten og øke overlevelsen etter hoftebrudd, skriver kunnskapssenteret.no
– Publikasjonen er ment å være til nytte for sykehus som ønsker å arbeide systematisk med å øke overlevelsen etter hoftebrudd, sier førsteforfatter og avdelingsdirektør Anne Karin Lindahl til kunnskapssenteret.no.
30 dagers overlevelse
Sentralt i tiltakspakken står et planlagt pasientforløp og lokale prosedyrer som besluttes i fellesskap av ortopeder, anestesileger og geriatere. Tiltakene er valgt på bakgrunn av forskningsbasert kunnskap og ekspertenes egne erfaringer.
Publikasjonen har hovedsakelig fokus på tiltak som kan bedre 30-dagers-overlevelsen etter hoftebrudd. Men både forskningen og ekspertene anbefaler flere tiltak som kan bedre behandlingskvaliteten for disse pasientene.
– Tiltak som kan ha innvirkning på funksjon, komplikasjoner, livskvalitet og risiko for senere brudd og fall kan også være viktig å innføre, understreker Anne Karin Lindahl.
Prioriterte tiltak
• Sykehuset bør lage en behandlingslinje/retningslinje for behandling av pasienter med hoftebrudd. Ortopeder, anestesileger og geriatere bør samarbeide om å lage disse.
• Sykehuset bør ha et system som måler om retningslinjen/ behandlingslinjen følges.
• Pasienter må komme raskt til operasjon, helst innen 24 timer og senest innen 48 timer.
• Før operasjon bør pasienten optimaliseres for eventuelle ledsagende tilstander, ha god væske- og elektrolyttbalanse og ha god smertelindring
• Det anbefales å bruke Trygg kirurgi-sjekklisten, som inkluderer riktig bruk av antibiotika og tromboseprofylakse.
• Postoperativt er det viktig med god smertelindring, mobilisering og ernæring.
• Ved utreise må informasjon fra sykehuset følge pasienten, slik at tromboseprofylaksen fortsetter og slik at pasienten får hjelp og støtte til gåtrening, uavhengig av omsorgsnivå etter sykehusoppholdet.