- Ikke dokumentert at det finnes triggerpunkter
Flere fysioterapeuter tilbyr behandling av triggerpunkter. Men det finnes ikke god nok dokumentasjon på at det virker, mener professor Kari Bø.
Det er uenighet om triggerpunkter blant fysioterapeuter, om de finnes og om det hjelper å trykke på dem. Virker slik behandling? spør forskning.no.
Kari Bø er professor ved Norges idrettshøgskole, og sier at det mangler forskning som viser at behandling av triggerpunkter virker.
– Det er helt sikkert ikke forsket ferdig på det, og det pågår en stor diskusjon om triggerpunkter. Blant fysioterapeuter er det mange som mener at triggerpunkter finnes, men det er ikke klart om de gjør det, sier hun til forskning.no.
Finner ikke samme punkt
Professoren viser til manglende samsvar mellom hva ulike terapeuter klarer å identifisere hos pasienter.
-Hvis to terapeuter ikke vet hvilket punkt de leter etter og vurderer samme pasient, er det lite samsvar i lokalisasjon av triggerpunkter, sier Bø.
Bø viser til en oversiktsartikkel i tidsskriftet Rheumatology som konkluderte med at teorigrunnlaget for triggerpunkter ikke var godt nok.
Roar Robinson er manuellterapeut på Hans & Olaf Fysioterapi i Oslo, og underviser på mastergradsstudiet i manuellterapi ved Universitetet i Bergen. Han er klar over diskusjonen rundt triggerpunkter, og sier at fysioterapeuter jobber på flere måter for å få muskler til å bevege seg normalt. Og når de klarer det, ser de gjerne at muskelen får en normal spenning i seg også.
Opplever at det har effekt
Robinson opplever at pasientene har effekt av det han kaller bløtvevsmassasje, i tillegg til treningsøvelser og andre behandlingstiltak.
– Vi har ikke noen god dokumentasjon på at det virker, men vi ser ofte triggerpunkt i sammenheng med muskelspenningen pasienten forteller om. Så finner vi triggerpunktene og behandler dem, for eksempel med trykk eller nåler i musklene.
Robinson viser til at de kan få en reaksjon fra muskelen, som en rykning med en påfølgende avslapping i muskulaturen, og at spenningen da normaliseres. Manuellterapeuten er samtidig opptatt av at flere faktorer kan spille inn, som pasient-terapeut-relasjonen og placeboeffekten.
Bø understreker at hun ikke tviler på at disse pasientene kan bli bedre etter å ha vært hos fysioterapeuten.
-Men det er kanskje heller av treningen og øvelsene i behandlingen, og ikke av å bli behandlet med triggerpunktmassasje, sier hun.