-Vanskelig å peke ut talenter tidlig

– Det er klart at en gutt som er 1.70 har større fordeler fysisk enn en gutt på 1.30. Derfor er det vanskelig å peke ut talenter i ung alder, sier NIH-forsker Hege Wilson Landgraff.

Publisert

Stipendiaten ved Forskningssenter for barne- og ungdomsidrett (FOBU) ved Norges Idrettshøyskole jobber med et forskningsprosjekt som skal avdekke hvorvidt trening i ung alder påvirker den fysiske utviklingen. Prosjektet som ble påbegynt i oktober 2012 avsluttes i 2017. Da har Landgraff fulgt aktive og inaktive unge fra de var 12 til da 16 år.

Følger barna

– Man vet ikke med sikkerhet hva trening i ung alder har å si for hvor godt utviklet for eksempel utholdenheten og styrken blir som voksen. Hovedfokuset i mitt doktorgradsprosjekt er hvordan barn som driver med utholdenhetstrening utvikler seg fysisk, og om denne utviklingen skiller seg fra den gjennomsnittlige utviklingen hos barn i alderen 12–16 år forklarer Landgraff til dn.no.

Flere spørsmål

Så langt har Landgraff testet totalt 125 tolvåringer, hvorav 75 er rekruttert fra langrennsklubber (47 gutter og 28 jenter) og 50 barn i kontrollgruppen (30 jenter og 20 gutter). Studien vil etterhvert øke i omfang.

Det er vanskelig å fastslå om gode prestasjoner hos barn og unge kommer som et resultat av trening, genetikk eller at man er tidlig utviklet. Landgraff håper denne studien skal gi et klarere svar på slike spørsmål.

Les mer om studien på NIH sine nettsider.

Saken ble først omtalt på dn.no.