36-åringen fra Grimstad er fysioterapeut for barn og unge i Grimstad kommune. I går, torsdag 11. mars, sto hun og flere kolleger klare til å ta vaksinen, da de første meldingene fra Danmark tikket inn.
Før Folkehelseinstituttet avgjorde å sette AstraZeneca-vaksinen på pause, fordi det i Danmark var rapportert om blodpropp etter vaksinering, rakk Nesland Myhrer å få vaksinen.
-Det var min mann som så de første nyhetsinnslagene fra Danmark om at danskene satte vaksinering med AstraZeneca på pause. Jeg valgte likevel å dra til lokalet hvor jeg skulle vaksineres, sier Nesland Myhrer.
Valgte å vaksineres
Der traff hun flere kolleger som også skulle vaksineres. Samtidig med at de fikk nyheten om at Folkehelseinstituttet og Legemiddelverket skulle ha hastemøte, valgte Nesland Myhrer og flere av hennes kolleger å vaksinere seg.
-Vi spurte personalet som jobbet der, hva de mente. De ville vaksinere til de eventuelt fikk beskjed om noe annet. Jeg, og flere med meg, valgte da å vaksinere oss, sier hun.
I dag, fredag 12. mars, har hun hodepine, kvalme og føler seg uvel. Helt vanlige symptomer etter en vaksine. Men hun er ikke redd.
-Jeg anser risikoen for blodprodd som svært liten. Vaksinen er godt testet. De bivirkningene jeg har fått, er som forventet, sier Nesland Myhrer.
Felles ansvar å vaksineres
Hun mener det er viktig å vaksinere seg, blant annet fordi hun i jobben har mye kontakt med barn og unge. I tillegg mener hun det er et ansvar å gjøre en felles innsats i håp om at samfunnet skal komme mer eller mindre tilbake til det normale.
- Jeg ønsker at vi kan leve friere enn det vi gjør nå. Jeg har to barn, og vil at de skal ha mulighet til å treffe besteforeldre.
Kommuneoverlegen i Grimstad har også nylig innført strengere restriksjoner på smitteverntiltak for ansatte. Nesland Myhrer og hennes kolleger må nå bruke munnbind i nærkontakt med barn og unge.
- Munnbind kan gjøre arbeidssituasjonen litt mer utfordrende, blant annet fordi det kan være vanskeligere å få god kontakt med barn når jeg har munnbind. Og så er det alltid en risiko for at noen barn kan bli redde eller mer reserverte, i og med at ansiktsuttrykk og den nonverbale kommunikasjonen begrenses noe av munnbind. Det har imidlertid gått bra så langt, sier Nesland Myhrer.
Hun legger til at det hjelper også å smile med øynene.
Dødsfall etter vaksinering
Legemiddelverket og FHI melder 12. mars at de har fått melding om ett dødsfall etter vaksinering med AstraZeneca-vaksinen i Innlandet. I følge nettsidene til Folkehelseinstituttet, er det ikke konkludert med at det er en sammenheng mellom vaksinen og det uventede dødsfallet. Dette vil bli grundig vurdert.
- Vi avventer flere opplysninger før hendelsen kan vurderes nærmere. Dødsfallet gjelder en yngre person som er helsearbeider. Det er ikke mistanke om at personen døde av blodpropp slik som tilfellet i Danmark, skriver FHI.
I Norge har 121 820 personer så langt blitt registrert i nasjonalt vaksinasjonsregister (SYSVAK) som vaksinert med AstraZeneca-vaksinen. Per 9. mars var det mottatt 885 meldinger om mistenkte bivirkninger, hvorav 31 var alvorlige og 854 var lite alvorlige. Det er ikke meldt om hendelser med dødelig utfall tidligere, står det på nettsidene.
Flest meldinger om lite alvorlige bivirkninger
Flertallet av meldingene gjelder vanlige og forventede bivirkninger, slik som smerter på stikkstedet, hodepine, generell uvelhetsfølelse med feber og frysninger, tretthet, kvalme og smerter i kroppen.
- Disse bivirkningene er kjent fra studiene som ligger til grunn for godkjenningene. Bivirkningen kommer gjerne første eller andre dag etter vaksinering og varer i 2-3 døgn. Bivirkningene kan være ubehagelige, og det er ikke uvanlig at man føler seg så syk at det er nødvendig å være hjemme et par dager fra jobb, står det på nettsidene.