- Idretten svikter barna
- Det har vokst fram et gap innen idretten, og det blir større. Mellom en liten elite, som blir veldig gode, og resten. Flere unger faller fra, og vi mister dem tidligere, sier Karianne Bruun Haugen, leder i Faggruppen for barne– og ungdomsfysioterapi til Vårt Land.
I gårsdagens avis kunne man lese at norske barn leker mindre i naturomgivelser enn før. Og når de først er aktive utendørs, skjer det i voksenregi, for eksempel gjennom idrett.
Karianne Bruun Haugen sier at hun kjenner seg veldig godt igjen. Hun mener at problemet forsterkes av at idretten svikter sin funksjon som breddeidrett.
– Før var det såkalt «allidrett» som gjaldt. Flest mulig barn skulle få ha det gøy med ulike former for idrett. I dag presses barn derimot til å spesialisere seg og jobbe hardere allerede på barnenivå. Dette går utover barna som ikke føler seg som verdensmestre – og de er tross alt det store flertallet. Tidligere hang disse barna med opp til ungdomsskolealder. Nå mister vi dem tidligere.
– Jeg mener de ansvarlige for breddeidretten i Norges Idrettsforbund bør gå i seg selv. Når vi bruker så mye tid på voksenstyrt trening, så tømmes nabolaget for unger å leke med. Leken rundt hushjørnene, i parken og nabolaget blir borte. Ungene er ikke der. Her spiller selvsagt også de tekniske duppedittene en rolle, sier Bruun Haugen.
- Redselsfull brosjyre
Per Egil Mjåvatn, førsteamanuensis ved Pedagogisk institutt ved NTNU, bruker Norges Fotballforbunds barnefotballbrosjyre fra 2010 som eksempel. Han mener denne brosjyren er helt redselsfull.
- Der finner du detaljerte anvisninger for hvor mye du bør trene på egenhånd, med laget og hvor mange kamper du bør spille for å bli elitespiller fra fireårsalderen av. Idealet er 10.000 timer.
Mjåvatn mener at fotballen er en trussel mot norske barns helse.
- Når fotballen er så populær, og i strid med fotballforbundets egne retningslinjer har blitt en helårsidrett, så går det også utover andre idretter. Fotballen tar alle ungene og spytter nesten alle ut igjen. Det har med presset om å bli best å gjøre, samt mangel på baner og trenere.
Og utenfor idretten venter inaktiviteten, ifølge Mjåvatn.
- Unyansert kritikk
Fagansvarlig for barn og ungdom i Norges Idrettsforbund, Mads Andreassen, mener kritikken er unyansert.
- Innen barneidretten øker antall aktive jevnt og trutt. Det er i ungdomsskolelader vi ser frafallet. Dette jobber vi veldig mye med, men at folk faller fra der er ikke noe nytt. Tidlig spesialisering er heller ikke noe idrettsforbundet anbefaler, sier Andreassen.
- Utelukkende positivt
Utviklingssjef Stig Inge Bjørnebye i Norges Fotballforbund mener det er utelukkende positivt at fotballen har mange medlemmer. I januar lanserte forbundet kvalitetsklubbprosjektet.
– Det handler om å forbedre klubborganisasjonen og få til en fornuftig progresjon for ungene. Vi ønsker allsidig aktivitet, særlig blant de yngre. Barnas beste er i førersetet. Klubbene skal få større kontroll. Da kan vi minimere problemer med enkelte ambisiøse trenere og foreldre. Men å kvalitetssikre 2000 klubber og nesten 30.000 lag er en stor jobb, sier Bjørnebye til Vårt Land.