Regionleder Karianne Bruun Haugen er sterkt kritisk til forslaget om flere halve hjemler i Bydel Sagene. Arkivfoto.
Kritisk til flere halve hjemler på Sagene
Bydel Sagene har hovedstadens nest laveste fysioterapidekning, med to årsverk per 10.000 innbyggere. Høyre i bydelen mener flere 50 prosent-hjemler vil løse denne utfordringen. Norsk Fysioterapeutforbund reagerer på forslaget.
– Jeg er veldig bekymret for fysioterapitilbudet i Bydel Sagene, sa Ingrid Næss, daglig leder ved Storo og Nydalen Mensendieck-Fysioterapi AS, til Sagene Avis tidligere denne uken.
Vil ha halve hjemler
Kjell Omdal Erichsen, gruppeleder for Høyre i Sagene bydelsutvalg (BU), mener også det er uheldig at Bydel Sagene har nest lavest dekning av alle bydelene.
– Så lav dekning fører jo til at det for mange Sagene-beboere blir lang ventetid før de kan få behandling, og at ventetiden kan innebære både sykemelding og redusert livskvalitet. Og med lav dekning, blir jo kapasiteten til å gjennomføre forebyggende behandling også redusert, sier han til Sagene Avis.
Omdal Erichsen mener at for å øke kapasiteten og redusere ventetiden for å få fysioterapibehandling, vil det umiddelbart mest effektive tiltaket fra bydelsutvalgets side være å prioritere midler til å lyse ut flere 50 prosent-hjemler for avtalefysioterapeuter når bydelsbudsjettet for 2019 skal vedtas av bydelsutvalget i desember.
En slik prioritering vil kunne bøte noe på underdekningen i Bydel Sagene og dermed øke kapasiteten noe, mener han.
Henviser til nabobydelen
Bydelsutvalgsleder Helge Stoltenberg (Ap) påpeker at dette er en informasjonssak til BU og det vil ikke vil bli gitt noen midler til å øke antall fysioterapeuter i bydelen nå. Dette må eventuelt komme i budsjettet for 2019.
– Bydel Sagene har en lav dekning av avtalefysioterapeuter, men det er viktig å påpeke at innbyggere i Bydel Sagene ikke må gå til fysioterapeuter i bydelen, men at man fritt kan velge blant alle fysioterapeutene i Oslo kommune. Vår nabobydel St. Hanshaugen har Oslos største dekning, sier han til avisen.
Uenig og i strid med NFFs politikk
Karianne Bruun Haugen er leder av NFFs Region Osloområde. Hun sier i en kommentar til Fysioterapeuten at dette strider med føringer fra byrådet i Oslo kommune og NFFs politikk om at avtalestørrelsen skal samsvare med behovet eller ønsket praksisomfang. Det er også i strid med funksjons- og kvalitetsforskriften.
- Denne gjelder også for Oslo kommune og bydel Sagene, og vi forventer at de forholder seg til lovverket, sier hun videre.
Bruun Haugen reagerer også på at bydelsutvalgslederen sier at pasientene kan henvende seg til andre bydeler ved behov for fysioterapeuter med en kommunal driftsavtale.
- Jeg opplever at bydelen skyver problemene over på nabobydelene, og fraskriver seg samtidig alt ansvar for å ha et tilstrekkelig antall fysioterapeuter. Det er de pålagt gjennom forskriften. Dette er svært urovekkende, sier hun.