Brudd i forhandlingene for privatpraktiserende
Forhandlingene om takster for privatpraktiserende fysioterapeuter med driftsavtaler endte i brudd i dag.
- Vi kunne like gjerne sittet hjemme. Det var ingen reell forhandlingsvilje. Mer som et diktat, og da hadde vi intet valg. Nå blir det opp til Staten, sier forbundsleder Gerty Lund i Norsk Fysioterapeutforbund (NFF).
Hun mener det er bedre å bryte forhandlingene enn å bli brukt som alibi for å ha støttet et resultat de ikke kan forhandle på, og som hun mener ikke er godt nok.
Allerede på morgenen i dag, torsdag 24. september, kom antydninger om at partene ikke ville komme til enighet gjennom forhandlinger.
Etter intens møtevirksomhet i Kirkegata, hvor representanter fra NFF, NMF og PFF var samlet rundt bordet, gikk hele delegasjonen i samlet flokk til Helse- og omsorgsdepartementet.
Etter bare noen få minutter var bruddet et faktum.
- Det er første gang i min tid at forhandlingsmotparten har vært helt uvillige til å forhandle. De hadde fasiten på forhånd, og var totalt uinteressert i å høre på alle våre argumenter. Det er beklagelig, men vi hadde dessverre intet annet valg enn å gå til brudd, sier leder for Næringspolitisk råd i NFF, Per Olav Peersen.
Sto samlet
De tre organisasjonene sto samlet i forhandlingene med Staten/KS. Fysioterapeutenes krav var å tette etterslepet av inntektsutviklingen fra 2014-2018.
I tillegg ønsket de kompensasjon for økte utgifter i forbindelse med til dels omfattende smitteverntiltak på klinikkene. Dette er tiltak som vasking av benker og matter etter hver pasient, ekstra utstyr som er nødvendig for å ivareta smittevern samt ekstra tid som er nødvendig mellom hver pasient.
Har en ny hverdag
- Dette er vår nye hverdag. Hvis vi skal opprettholde samme inntekt, må vi jobbe lengre dager enn vi gjorde før korona. Det har fysioterapeuter gjort siden vi åpnet igjen, og dermed har vi klart å ta igjen deler av etterslepet av behandling av pasienter. Det får vi nå ingen kompensasjon for, sier Morten Hagenes som sitter i forhandlingsdelegasjonen til NFF.
Usikkert hva som skjer
Hva som skjer nå, er usikkert. Det blant annet fordi NFF aldri har vært i en lignende situasjon tidligere.
- Det er første gang organisasjonen har satt foten ned. Det kan hende staten velger å fordele en økning på takstene utfra eget skjønn, eller at de ber partene om nye møter, sier advokat Morten Bjerkhaug i NFF.
De nye takstene skal gjelde fra 1. november 2020. Det er fire måneder bak skjema.
Du kan lese hele pressemeldingen fra alle tre organisasjonene her