Autorisasjonssaken
Pasientorganisasjonene er positive til autorisasjon
Flere pasientorganisasjoner ønsker å gi naprapater og osteopater autorisasjon som helsepersonell. Det går frem av høringssvar fra organisasjonene.
4. juni gikk høringsfristen ut for alle som skulle si sitt etter at Stortinget før nyttår vedtok å gi naprapater og osteopater autorisasjon.
Norsk Fysioterapeutforbund - samt flere andre forbund og foreninger - har vært kritiske både til fremgangsmåten og til at autorisasjon skal gis.
Norsk Revmatikerforbund er blant de som støtter å gi nye yrkesgrupper autorisasjon.
- En del av pasientenes forståelse av trygghet er uløselig knyttet til selvråderett over egen kropp og valg av behandling. Samvalg er kjernen i norsk helsevesen, skriver de i sitt høringssvar.
De viser til at naprapatene er autorisert i Sverige og Finland, samt at de utfører nærmere 700.000 behandlinger i året.
Også MS-forbundet (Multippel sklerose-forbundet) støtter autorisasjonen for naprapater og osteopater.
- Autorisasjon av disse yrkesgruppene sikrer pasientene kvalitet og gir trygghet for den behandlingen som blir gitt, skriver de i sitt høringssvar.
Foreningen for kroniske smertepasienter ønsker at pasienter med kroniske og langvarige smerter skal få best mulig smertebehandling.
- Vi anser osteopati, naprapat, logoped og paramedisiner som en del av denne helhetlige smertebehandlingen, og tror de er viktige blant annet for å unngå unødig bruk av medikamenter, skriver foreningen i sitt høringssvar.
Bekhterev Norge er også positive og henviser til pasientenes sikkerhet.
- I vår gruppe har mange godt utbytte av behandling av osteopater og naprapater. En autorisasjon gir bedre tilgang på behandling. Vi opplever at det kan være knapphet på behandlingstilbud og lange ventetider, skriver de.
Ryggforeningen i Norge ønsker også autorisasjonen velkommen.
- Vi ser hvor viktig helsepersonell med kompetanse innen behandling av muskel- og skjelettrelaterte plager er. Osteopater og naprapater er viktige behandlere for pasientgrupper innenfor dette området, skriver de i sitt høringssvar.
Les også: Legeforening ønsker ikke å gi autorisasjon.
Saken skal tilbake til Stortinget etter at regjeringen har samlet trådene fra høringsuttalelsene. Stortinget har nå tatt sommerferie. Høstsesjonen starter i oktober.
Stortingsvalget er 13. september.