Dette er en meningsytring. Innholdet gir uttrykk for forfatters mening.
Sportsvasking i idrettsskadeforskning - også med norsk deltakelse?
Bør vi vurdere boikott av Aspetar eller jobbe for bedre forhold i Qatar? spør artikkelforfatter.
Av Stig Sodeland, fysioterapeut.
De siste årene har det vært mer og mer søkelys på menneskerettigheter, hvilke holdninger vi bør ha og tiltak vi bør gjøre for å bedre forholdene i flere land. Aktuelle land er blant annet Kina, Russland, Saudi-Arabia, Forente Arabiske Emirater og Qatar.
Menneskerettigheter på spill
Det er stor oppmerksomhet rundt sportsvasking, blant annet knyttet til eiere av fotballklubber og tildeling av mesterskap til diktaturer og land med begrensede menneskerettigheter, både for egne folk, fremmedarbeidere og diskriminering av folks legninger.
Fotballforbundet vil påvirke
Når det gjelder Qatar, så har det vært et sterkt søkelys på Fotball-VM. Skal vi boikotte eller forsøke å påvirke Qatar til å bedre forholdene? Fotballforbundet endte med å ikke boikotte, men forsøke å påvirke Qatar i positiv retning. Nå kan man også lese at homofile ikke får på hotell under Fotball-VM, og at tilreisende blir oppfordret til å skjule sin legning.
Hva med forskningen?
I Qatar ligger Aspetar, et verdensledende sykehus, idrettsklinikk og forskningssenter, med ansatte fra mange land. De har knyttet til seg flere kjente navn - inkludert nordmenn. Kjente idrettsutøvere er på pasientlisten, både nåværende og tidligere kjente idrettsprofiler promoterer klinikken på sosiale medier som Twitter. Aspetar Sports Injury & Illness Prevention Programme har norsk leder og er tilknyttet flere velkjente og velrenommerte forskningsinstitusjoner over hele verden - også fra Norge.
Vi bør ta et standpunkt
Når vi er skeptiske til Qatar med tanke på Fotball-VM, så mener jeg det er på tide å diskutere vår tilknytning til Aspetar, og om vi i det hele tatt bør invitere fagfolk med tilknytning til Aspetar til kongresser og kurs? Bør vi boikotte dem? Bør vi jobbe for å bedre forholdene i landet?
Foreløpig har jeg ikke hørt eller sett innspill på disse spørsmålene noe sted. Jeg har luftet det en gang på idrettsmedisinsk gruppe på Facebook, men med lite engasjement å spore.
Hva bør vi gjøre?
NB! Lege Roald Bahr, som er leder for Aspetar Sports Injury & Illness Prevention Programme, har fått mulighet til å svare på dette innlegget, men har takket nei.