GLA:D gir resultater i Danmark

Mindre smerter, lavere forbruk av medisiner og bedre ganghastighet. Det viser de første resultatene av artroseprosjektet GLA:D, Godt Liv med Artrose i Danmark.

Publisert Sist oppdatert

Det siste året har fysioterapeut og stipendiat Søren Thorgaard Skou og fysioterapeut og professor Ewa Roos stått i spissen for GLA:D-prosjektet.

Hensikten med prosjektet er å implementere kliniske retningslinjer for behandling av hofte- og kneartrose, en kombinasjon av trening, pasientopplæring og eventuelt vekttap. De første resultatene viser blant annet at pasientene opplever en smertereduksjon på henholdsvis 22 og 34 prosent. Nedgangen i leddrelatert medisinbruk utgjør 23 prosentpoeng ved tre måneders oppfølging, og ganghastigheten var forbedret med henholdsvis 11 og 7 prosent.

Tidlig behandling

- Tenk at tre måneders trening og opplæring kan gjøre deg medisinfri. Det er en stor gevinst, både økonomisk for samfunnet og for den enkelte pasients livskvalitet, sier Søren Thorgaard Skou til danske Fysioterapeuten (4/2014).

Han understreker at det er store fordeler ved å registrere og behandle artrosepasienter når symptomene begynner å vise seg, og ikke vente til et stadium der det er nødvendig med operasjon.

Både Skou og Ewa Roos er også svært fornøyd med den store etterspørselen etter GLA:D-kurs. De har blitt så populære at arrangørene har vært nødt til å utvide deltakerantallet fra 40 til 60 fysioterapeuter per kurs for å få kuttet de lange ventelistene.

Regioner og kommuner

Nå gjelder det å få GLA:D inn på den politiske dagsorden i regionene. Så langt har Region Syddanmark vedtatt å innføre kliniske retningslinjer for behandling av hofte- og kneartrose, skriver Fysioterapeuten.

I første omgang er målet at minimum 400 fysioterapeuter og 7.000 pasienter skal inngå i GLA:D i 2017. Det endelige målet er at de kliniske retningslinjene skal være så utbredt, at pasienter uansett alder og økonomi kan delta.

Om GLA:D

Prosjektet er tredelt: Utdanne fysioterapeuter til å undervise pasienter, undervisning og nevromuskulær trening av pasienter, og registrering av pasientdata i GLA:D-registeret.

Registeret ble opprettet 29. januar 2013, og fysioterapeuter i 29 GLA:D-enheter rundt om i landet har så langt blitt sertifisert til å bruke konseptet.

Den 31. desember 2013 var i alt 719 pasienter registrert. Av disse hadde 310 gjennomført oppfølging etter tre måneder. Antallet pasienter i registret øker med rundt 200 i måneden, og i midten av mars var det over 1.200 pasienter i GLA:D-registeret.

Powered by Labrador CMS