Charlotte Krohn og Anders Johnsen fikk tilbud om 150 kroner timen som selvstendig næringsdrivende fysioterapeuter. Ifølge beregninger fra Norsk Fysioterapeutforbund tilsvarer det en effektiv timelønn på 78 kroner.
- Først – da jeg fikk tilbud om jobben – ble jeg kjempeglad og følte jeg var utrolig heldig. Det var en jobb jeg ønsket, jeg kjente Charlotte fra før og ville jobbe med henne. Men jeg fikk ikke det økonomiske til å gå opp. Da jeg forsto omfanget av det økonomiske, forsto jeg at dette ikke kunne gå opp. Jeg kunne ikke leve med en slik lønn, sier Johnsen.
27-åringen har studert i Nederland og ble ferdig med studien rett før jul. Jobben hos Kroppskontrollørene var den første han søkte på. Han ble fristet av utlysningsteksten og ikke minst førstegangs intervju hvor han fikk beskjed om at stillingen blant annet innebar grunnlønn.
Først ble de glade
Da han forsto at Krohn, som han har studert sammen med i Nederland, også fikk tilbud om jobb ble han ekstra glad. Skuffelsen var derfor stor da innholdet i avtalen gikk opp for ham.
Også Krohn var først overlykkelig over å få tilbud om jobb. Hun hadde hørt skrekkhistorier om at nyutdannede fysioterapeuter måtte ta helt andre jobber for å få endene til å møtes.
- Jeg gråt av glede da jeg forsto at både Anders og jeg ble tilbudt jobb. Jeg visste at det kunne bli skikkelig bra. Men lønnen var dessverre så dårlig at jeg umulig kan leve av den, sier Krohn.
Lav timelønn
Tilbudet innebar en timelønn på 150 kroner for seks pasienter daglig. For pasient nummer 7, 8 og 9 skulle de få 300 kroner timen og for pasient 10, 11, 12, 13, 14 og 15 skulle de få 420 kroner timen.
De forsøkte å forhandle seg til en bedre avtale, men opplevde at det andre tilbudet ikke var stort bedre.
- Charlotte og jeg snakket sammen jevnlig og bestemte at vi sammen skulle kontakte Norsk Fysioterapeutforbund. Siden vi er medlemmer, tenkte vi at de kunne hjelpe oss med å vurdere kontrakten før vi eventuelt signerte eller sa nei, sier Johnsen.
Dette sier NFF
Der var dommen klar. Etter at NFFs jurister hadde vurdert kontrakten og gjort beregninger, viste tallene at Johnsen og Krohn ville ha en bruttoinntekt på 204.750 kroner i året.
Fysioterapeutene skulle jobbe som selvstendig næringsdrivende. Det betyr at de i tillegg til skatt, også må betale alle sosiale utgifter selv.
- Beregningene tar utgangspunkt i at de har maks seks pasienter på hver vakt. Noe som trolig er det mest sannsynlige, i hvert fall i en oppstartsperiode. Våre beregninger viser også at de ikke kan leve på denne inntekten. De hadde vært nødt til å ha en ekstrajobb, sier leder for forhandlingsseksjonen i NFF, Truls O. Bjørhei.
Han presiserer at lønnsrettigheter er viktig for NFF, og at han er skeptisk til utvikling som i realiteten dumper verdien av fysioterapeuter.
- Vi ser at det dukker opp en del kreative aktører når det kommer til kontrakter og forretningsmodeller. Det er derfor viktig at fysioterapeuter vet hva de signerer på. Kontrakter som dette gjør at fysioterapeuten blir sittende med nesten all risiko og må dekke alle sosiale utgifter, forsikringer etc, sier Bjørhei.
Han mener denne kontrakten gir en inntekt det er vanskelig å leve av.
- Det er viktig å se slike avtaler som en helhet før du signerer. Unge og nyutdannede er i en spesiell sårbar situasjon, og vi oppfordrer våre medlemmer til å kontakte oss før de underskriver avtaler av denne typen, sier Bjørhei.
Trengte hjelp
Krohn og Johnsen er glade for at de valgte å involvere NFF.
- Vi ønsker ikke å sverte noen, men følte vi trengte hjelp. Det fikk vi fra NFF. Hjelpen har vært uvurderlig og til stor støtte i en vanskelig prosess for oss. Vi har også vært usikre på om vi vil stå frem, men velger å gjøre det i håp om at andre unngår slike hendelser eller forstår at det er hjelp å få, hvis det skjer, sier Krohn og Johnsen.
De valgte til slutt å takke nei til jobbtilbudet. Krohn jobber som selvstendig med tilskudd og Johnsen jobber som helprivat.
Dette sier Kroppskontrøllørene
Eier Sanpreet Singh hos Kroppskontrollørene mener tilbudet er godt, blant annet fordi det garanterer en fastlønn.
- De fleste som får tilbud om konsulentavtaler, har ingen lønnsgaranti men får lønn i forhold til hvor mange pasienter de har. Vår avtale er unik siden de ble garantert lønn uansett om de har pasienter eller ikke. Dersom en behandler får gode tilbakemeldinger og mange tilbakevendende kunder, økes honoraret og den personen vil få mulighet til å bli klinikksjef på vår neste klinikk, sier Singh.
Han mener tilbudet om 150 kroner per time er greit for de første seks pasientene og at den dobles når du har 7, 8 og 9 pasienter. Har du flere enn det, øker timelønnen til 420 kroner per time.
- Jeg tar personlig en enorm risiko ved å starte. Jeg har investert mye. Med vår forretningsmodell gir vi fysioterapeuter mulighet til å starte uten å ta egen risiko, sier Singh.
Han mener også det gir fysioterapeuter en mulighet til å «ta tilbake» markedet fra personlige trenere.
- Flere fysioterapeuter tar PT-utdannelse for å få jobb. Gjennom vårt konsept får de mulighet til å ta den delen av markedet og sørge for kvalitet til kundene, sier Singh.
Han mener også det er beklagelig at NFF legger det han betegner som negativt fokus på honorar tilsvarende 150 kroner per time.
- Våre konsulenter ligger stabilt på kr 300-420,- i timen i løpet av 2-3 måneder. Når behandlerne oppnår et visst antall kunder over tid og det ikke regnes som en konsulentavtale - ser vi på muligheten for et ansettelsesforhold i stedet. Som vil gi enda større trygghet for behandlerne. Om vi kan bidra til mindre arbeidsledighet blant fysioterapeutene - vil det glede oss veldig, sier Singh.
I konsulentavtalen går det også frem at pasientene betaler 595 kroner per time.