Telemark: Nav med sykehussamarbeid
En ny studie skal måle effekten av et samarbeid mellom Nav og spesialisthelsetjenesten.
Bakgrunnen for at Sykehuset Telemark åpnet avdelingen for arbeidsrettet rehabilitering (ARR) i Porsgrunn for snart to år siden, var den store pasientgruppen som flyter rundt i helsevesenet uten bedring. Åtti prosent av pasientene, som blir sendt til sykehussjekker med smerter i muskler og skjelett, får ingen klar diagnose. De lider av diffuse plager.
Sykmeldt uten diagnose
– Siden oppstarten har vi hatt 170 pasienter innom, som har sammensatte symptomer. De er sjekket ut for sykdommer, men ender ofte opp som sykemeldte. Fastlegene henviser til undersøkelser, månedene går og arbeidsevnen blir ikke bedre, oppsummerer enhetsleder ved avdelingen, Caroline Torskog til TA.no.
-Bedre tilbud
For fastlegene og poliklinikkene er tilbudet i Porsgrunn en avlastning. Pasientene møter et fagteam med psykolog, allmennlege, fysioterapeut og arbeidskonsulenter fra Nav i Skien og Porsgrunn, som har tid til å gå dypere inn i helseproblemet og arbeidsevnen.
– Fra september øker Nav sin deltakelse ved at en arbeidskonsulent fra Nav Larvik også jobber i klinikken. Vi driver pilotarbeid og har presentert modellen vår for mange underveis. Pasientene er fornøyd med at vi arbeider med helseplager og arbeidsmuligheter samtidig, sier Torskog til avisen.
Klinikken er opprettet med midler fra prosjektet Raskere tilbake. Avdelingen tok i starten inn tre nye pasienter i uka, som får oppfølging i inntil tre måneder.
Motivasjon
– Med økte midler fra Helse Sør-øst, har vi utvidet stillingsprosenten til fysioterapeut, arbeidskonsulent og psykolog. Vi tar nå inn fire pasienter hver uke. Kravet er at pasienten har arbeidstilknytning og er motivert for arbeid.
– Hva vet dere om effekten av klinikkens arbeid?
– Vi kan sjekke ut registeret til Nav om pasientene etter oppfølging fra oss fortsatt er helt eller delvis sykemeldt. Det er ikke gjort hittil, men den nye studien skal gjøre dette. Samtidig skal effekten av dagtilbudet hos oss sammenlignes med det fire uker lange døgnoppholdet, som arbeidsrettet rehabilitering i Rauland (AiR) tilbyr. AiR har jobbet med denne pasientgruppen i over 30 år. Studien skal se på forskjeller mellom de to tiltakene og finne ut hva er best for hvem og når. Forsking vil vise hvilke tilbud som gir best effekt, sier Torskog.
Studien trenger 200 pasienter fra ARR og AiR, som frivillig vil delta.
Les mer: TA.no
Mer om prosjektet på Rehabiliteringssenteret AiR sine nettsider.