Mer en dobbelt så mange unge uføre siden 2010 har startet politisk debatt.

Dobbelt så mange unge uføre

Antallet unge uføre har doblet seg siden 2010. Det slo Riksrevisjonen fast mandag.

Publisert Sist oppdatert

– Dette er en urovekkende utvikling. Vi har ikke råd til at så mange unge faller utenfor arbeidslivet, sier riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen i en pressemelding.

Riksrevisjonen mener det er kritikkverdig at den arbeidsrettede bistanden fra styresmaktene ikke får flere mellom 18 og 30 år over i arbeid eller utdanning. 

– Mange av dem kan og vil jobbe, og myndighetene må sørge for at de får mulighet til det, heter det i meldingen.

Ikke tilpasset unge

Undersøkelsen viser blant annet at den arbeidsrettede bistanden ikke er godt nok tilpasset unge utenfor arbeidslivet.

Å skrote uføretrygden for de unge er én av flere grep i Høyres arbeidsreform av Nav som de vil lansere hvis de vinner valget neste år.

– Vi trenger en bredere reform av hvordan ytelsene og Nav fungerer fordi tallene er så nedslående som de er, spesielt når vi sammenligner oss med andre land, sier Henrik Asheim, leder i Høyres programkomité til Fontene.

Nytt arbeidsprogram

Under Arendalsuka lanserte regjeringen to tiltak for å dra unge ut av uføretrygd:

• Et nytt arbeidsprogram som skal gi inntektsgaranti og jobbmuligheter for unge som sliter.

• Unge uføre vil jevnlig bli kontaktet for å vurdere arbeidsevne og motivere til jobb.

Henrik Asheim (H) mener tiltakene er gode, men at det ikke er nok.

Han mener det er for mye snakk om helserelaterte ytelser i stedet for ytelser som legger opp til at man skal arbeide, selv om man ikke kan jobbe 100 prosent.

Mens kvalifiseringsprogrammet er én arbeidsrettet ytelse, slår han også et slag for mer utstrakt bruk av lønnstilskudd.

– I stedet for passive ytelser, kan vi bruke de pengene til å betale arbeidsgivere slik at de kan betale dem som sliter med å jobbe fullt, sier han til Fontene.

Les mer i Fontene

Ny stortingsmelding

Arbeidsminister Tonje Brenna legger i begynnelsen av september fram en stortingsmelding med helt ny politikk for å få flere i jobb og færre på trygd.

– Der foreslår vi en rekke nye tiltak som skal bidra til at flere unge kommer i arbeid. Dette er helt i tråd med Riksrevisjonens konklusjoner, sier Tonje Brenna til FriFagbevegelse

– Blant annet vil vi sette i gang et forsøk med et nytt arbeidsrettet program for unge med vekt på aktivitet og mindre på helse. Det er et ledd i arbeidet for at færre unge skal havne å AAP eller uføretrygd, sier hun. 

Powered by Labrador CMS