Arbeidsevne og korsryggsmerter hos kvinner
Svenske forskere har i en prospektiv kohortstudie sett på en rekke faktorer knyttet til korsryggsmerter som kan påvirke kvinners arbeidsevne.
Fysio.dk, som er nettstedet til Danske Fysioterapeuter, skriver at tidligere studier har vist at flere kvinner enn menn har en risiko for å utvikle kroniske korsryggsmerter (CLBP). For å kunne identifisere pasienter med økt risiko for nedsatt arbeidsevne på grunn av korsryggsmerter, har de svenske forskerne undersøkt en lang rekke mulige faktorer.
Ved første måling deltok 130 kvinner mellom 18 og 60 år som hadde hatt korsryggsmerter i minst 12 måneder, og som hadde oppsøkt lege i 2004 og 2005. Ved andre måling deltok 123 kvinner i undersøkelsen.
Sammenheng
Etter to år fant forskerne at det var en sammenheng mellom arbeidsevne og fysisk funksjon målt ut fra følgende tester: Seks minutters gangtest, depresjon målt med Hospital Anxiety and Depression Scale (HADS-D), og tidligere arbeidsevne målt ut fra fulltids sykemelding/tidlig pensjon eller ut fra heltids- og deltids arbeidsevne.
Faktorene som ble målt i studien var antall smertepunkter, smerteintensitet, utmattelse, uro, depresjon, aktivitetsbegrensinger, arbeidsevne, risiko for langsiktig funksjonsnedsettelse, helserelatert livskvalitet, håndtrykksstyrke, smerteterskel, stress og sosial støtte.
Kan forutsi arbeidsevne
Disse faktorene kan i følge forskerne bidra til å forutsi arbeidsevne etter to år. En kombinasjon av seks minutters gangtest, HADS-D og måling av arbeidsevne kan derfor brukes til prognostisk vurdering av arbeidsevne.
Ifølge det danske nettstedet er det er første gang seks minutters gangtest er tatt i bruk som prognostisk verktøy i en studie av kroniske korsryggsmerter hos kvinner.
Referanse:
Nordeman L, Gunnarsson R, Mannerkorpi K. Prognostic Factors for Work Ability in Women With Chronic Low Back Pain Consulting Primary Health Care: A 2-Year Prospective Longitudinal Cohort Study. Clin J Pain 2013;epub ahead of print.
Kilde: www.fysio.dk