På jobb tross plager og sykdom
Over halvparten av oss går på jobb selv om vi er syke, viser studie. Nordmenn og svensker gjør det av ulike årsaker.
Norske og svenske forskere har undersøkt hva som er hovedårsaken til at norske og svenske arbeidstakere går på jobb selv om de er syke (sykenærvær). Av de 2533 arbeidstakerne som svarte på spørreskjemaet, oppga 56 prosent at de hadde hatt sykenærvær i løpet av det siste året.
De vanligste årsakene til at man går på jobb i syk tilstand er at man ikke ønsker å legge større byrde på kolleger (43 prosent), man liker arbeidet (37 prosent) og at man føler seg uerstattelig på arbeidsplassen (35 prosent).
Svensker har ikke råd
– Et sentralt funn er at svenskene i mye større grad praktiserer sykenærvær av økonomiske årsaker. 36 prosent av svenskene oppgir at de ikke har råd til å være hjemme, mot bare seks prosent i Norge, sier forsker Vegard Johansen ved Østlandsforskning til Dagens Medisin.
Forskerne er ikke overrasket over funnene, ettersom sykelønnsordningen i Norge er mer generøs enn i Sverige. I Norge får syke arbeidstakere 100 prosent lønn fra dag én, mens man i Sverige har én ubetalt dag før man kompenseres med 80 prosent lønn.
Utdanningsnivå spiller inn
Nordmenn rapporterer i større grad «positive» årsaker til sykenærvær enn svenskene. 44 prosent av nordmennene oppga at de gikk på jobb fordi de trives med arbeidet, mot 30 prosent av svenskene. Flere nordmenn svarer også at det er stolthet knyttet til å ikke ha sykefravær og at arbeid er gunstig for helsen.
– Vi fant også en klar forskjell i oppgitte årsaker vi sammenligner utdanningsgrad og lederansvar, da ledere og de med høy utdanning oftere svarer at ingen andre kan utføre deres oppgaver. Kvinner og unge arbeidstakere er mer tilbøyelige til å gå jobb ved sykdom for ikke å byrde kolleger med ekstraarbeid, sier Johansen.
En svakhet ved studien er at bare 33 prosent av utvalget svarte på spørreskjemaet. Studien er nylig publisert i BMJ Open, og er en del av forskningsprosjektet «Social Factors Contributing to Sickness Abscense» (SOFAC).
Studien ble først omtalt i Dagens Medisin.