Robert Erikson møtte NAV-brukere i mars.
– Vanvittig forbedringspotensial i Nav
Nav har et «vanvittig stort forbedringspotensial» når det gjelder å få flere funksjonshemmede ut i arbeid, mener arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp).
- Vi skal lytte mer til brukeren. Nav må bli flinkere til å sette seg riktige målbilder. Hvilken kunnskap må Nav ha i framtida for å klare å matche riktig person til riktig arbeid? Det er viktig enten det er ordinære arbeidssøkere eller funksjonshemmede, sier Eriksson i et intervju med Handikapnytt.
Arbeids- og sosialministeren har varslet en full gjennomgang av Nav, der en gruppe med eksperter skal løfte hver stein for å forenkle og luke bort unødvendig byråkrati.
Rasende på NAV
Da han var leder i Arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget sa Eriksson til Handikapnytt at han var ”rasende på NAV” fordi unge funksjonshemmede ble tilbudt uføretrygd istedenfor hjelp til å komme i utdanning og jobb. Er han fortsatt rasende?
– Jeg vil si at engasjementet mitt er enda større nå enn da raseriutbruddet kom. Men jeg har heldigvis klart å flytte det over i et framoverlent engasjement. For vi har et vanvittig stort forbedringspotensial i Nav og andre steder når det gjelder å lykkes med å få flere med funksjonshemninger og handikap inn i arbeidslivet.
Midlertidige ansettelser
Ett av grepene regjeringen tar for å få flere ut i jobb, er å gi større rom for midlertidige ansettelser. Den løsningen avvises av de funksjonshemmedes organisasjoner, og Handikapnytt spør om det ikke er mer enn nok midlertidighet allerede?
– Ja, men skal vi ha folk på et evigvarende tiltakssystem, da? Det blir som med skiskyttere som kommer til standplass, blir henvist til feil skive. De skyter fullt hus, men blir likevel sendt ut på fem nye strafferunder. Jeg vil heller ha dem inn i ordinært arbeidsliv og ikke sende dem fra tiltak til tiltak.
Robert Eriksson understreker at arbeidsmiljølovens fireårsregel for hvor lenge folk kan gå midlertidig før de har krav på fast jobb, skal ligge fast. Samtidig mener han at den alminnelige prøvetiden på tre måneder i loven og seks måneder i noen tariffavtaler, noen ganger er for kort tid for at den enkelte skal få en fair sjanse.
Opp en divisjon
Som egenerklært fotballidiot tenker Robert Eriksson tilbake på sin egen tid med lærkula:
– Hvis du mener at du har et talent og er god, vil du hele tiden ha lyst til å prøve deg opp en divisjon. Hvis du da må sitte på tribunen og se på at laget i divisjonen over trener, og du aldri får prøvd deg, får du heller aldri vist fram hvor god du er. Noen ganger må du få prøvespille for å vise at du faktisk duger.