Illustrasjonsfoto: coloutbox.com

Trening på jobb mot nakke- og skulderplager

En dansk litteraturstudie slår fast at treningsøvelser i arbeidstiden kan forebygge forverring og tilbakefall av nakke- og skulderplager.

Publisert

Samtidig viser et dansk forskningsprosjekt at motivasjonen for å trene på jobb øker dersom medarbeiderne får være delaktige i hvordan treningen legges opp, ifølge fysio.dk.

Nakke- og skuldertrening

Brian Lowe og Robert Dick fra Institute for Occupational Safety and Health i Cincinnati, USA, har gjennomført den omtalte litteraturstudien. 38 studier er gjennomgått, og av disse viste 20 en positiv effekt av trening, 13 viste ingen effekt og fem av studiene ga ikke grunnlag for å trekke konklusjoner.

Spesifikk trening best

20 av studiene viste positiv effekt på nakke- og skulderplager. I tillegg viste disse studiene at spesifikk trening for nakke og skulder er mest effektivt - sammenliknet med blant annet generell muskel- og utholdenhetstrening og kondisjonstrening.

Forfatterne understreker at det er vanskelig å sammenlikne studiene, ettersom flere modaliteter kombineres i enkelte av dem, og fordi det ikke benyttes standardiserte metoder.

Bedre etterlevelse

Litteraturstudien viser også at man oppnår bedre compliance, eller etterlevelse, når treningen legges i arbeidstiden fremfor i fritiden.

Forfatternes konklusjon er at evidensen for en primært forebyggende effekt av trening i arbeidstiden er minimal, mens det finnes evidens for at denne typen trening kan hindre forverring av eksisterende skulder- og nakkesymptomer. Det er også evidens for at treningen i seg selv kan ha en terapeutisk effekt.

Powered by Labrador CMS