Dette er en meningsytring. Innholdet gir uttrykk for forfatters mening.
Stimulering av muskulatur og leddsans etter ankelovertråkk
Etterlevelsen av egentrening etter ankelovertråkk er svært lav og reduserer effekten av rehabiliteringen. Hvordan løse dette dilemmaet?
Skrevet av Per Morten Fredriksen, fysioterapeut og professor, Høgskolen i Innlandet og professor II, Høgskolen i Østfold.
Interessekonflikt: Forfatter er involvert i utviklingen av et produkt for ankelopptrening, og vil få inntekt ved salg av produktet.
Optimal effekt av rehabilitering etter ankelovertråkk innebærer mer enn 900 minutter med behandling. Dette oppnås kun ved hjelp av egentrening. Etterlevelsen av egentrening etter ankelovertråkk er svært lav og reduserer effekten av rehabiliteringen. Hvordan løse dette dilemmaet?
Forekomst av ankelovertråkk
Ankelovertråkk er blant de vanligste muskel- og skjelettskadene og understreker behovet for gode forebyggings- og behandlingsstrategier for å redusere forekomsten av nye overtråkk og redusere risikoen for å utvikle kronisk ankelinstabilitet. Den totale forekomsten av ankelovertråkk i Norge er estimert til 400 per dag og 150 000 - 200 000 per år. Studier indikerer at opptil 70% av befolkningen har opplevd minst ett overtråkk i løpet av livet.
Flere vil oppleve minst et nytt ankelovertråkk i løpet av de første 12 månedene etter den første skaden. Dermed er et tidligere ankelovertråkk den viktigste risikofaktoren for påfølgende ankelovertråkk, og flere vil kunne utvikle kronisk ankelinstabilitet om ikke adekvat rehabilitering blir gitt. Ankelovertråkk blir ofte betraktet som en mindre og selvbegrensende skade, som medfører at mange ikke oppsøker behandling eller ikke får tilstrekkelig oppfølging av helsepersonell.
Mekanoreseptorene
Leddsans refererer til kroppens evne til å oppfatte posisjonen og bevegelsen av leddene. Dette muliggjøres ved hjelp av mekanoreseptorer i muskler, sener og leddbånd, som gir kontinuerlig tilbakemelding til sentralnervesystemet om kroppens posisjon og bevegelse. Mekanoreseptorer er spesialiserte nevroner som overfører informasjon om mekanisk deformasjon til elektriske signaler. Stimulering av disse reseptorene resulterer i refleksiv muskelsammentrekning rundt leddet som en kontroll av bevegelser. Ved ankelovertråkk vil mekanoreseptorene i leddbåndene blir overstrukket og dermed ha en høyere terskel for fyring. Det er derfor avgjørende for optimal leddsans at andre mekanoreseptorer i sener og muskler kan ivareta funksjonen om posisjonering av leddets stilling inntil reseptorene i ligamentene er tilbake til normal tilstand.
900 minutters forbedring med trening
Opptrening etter ankelovertråkk starter så snart den akutte behandlingen er over. En metaanalyse avdekket at treningsintervensjon reduserer sannsynligheten for gjentatt ankelovertråkk betydelig, og at denne effekten forbedres ved behandling over 900 minutter (OR=0.48, 95% CI 0.37 til 0.63). Dette tilsvarer 15 timer med trening, noe som kan være vanskelig å oppnå ved kun besøk til fysioterapeut. Ofte oppsøkes fysioterapeut eller annen behandler én til to ganger i uken, og dermed vil det ta to måneder eller mer for å nå 900 minutter med rehabilitering. For å oppnå ønsket effekt er mengdetrening ved hjelp av egentrening helt nødvendig. Utfordringen med rehabilitering er å få pasientene til å gjennomføre egentreningen. Etterlevelse av egentrening er vist seg å være svært liten. Dette er blant annet omtalt av Sevild m.fl. i Fysioterapeuten januar 2023, med en oppsummering av tidligere forskning.
Posisjonering av fot, stimulering av muskulatur og leddsans
Jeg mener pasientene bør trene mer i dagliglivet. Et hjelpemiddel som trekker foten i en inversjonsstilling kan være en løsning. Her vil vedkommende aktivt måtte bruke muskler på yttersiden av foten for å posisjonere fot og ankel i nøytral stilling under gange. EMG-målinger har i denne forbindelse vist økt stimulering av muskulatur lateralt på foten med den hensikt å stimulere leddsansen.
------------