Merete Tønder
Foto: Irene Mårdalen
Ber fysioterapeuter være obs på koronakonsekvenser
Dobbelt så mange som ellers oppgir at de har fått angst-symptomer under koronapandemien, ifølge en undersøkelse. -Vær obs på pasienter som kommer med økte smerter og stivhet, om det kan skyldes anspenthet på grunn av pandemien, sier psykomotorikernes leder.
-Pasienter kan si at de har fått mer smerter i nakken eller korsryggen, men årsaken kan være at de holder pusten og at kroppen er i beredskap. Kanskje er det vanskelig å slappe av. Fysioterapeuter må være obs på at mye setter seg i kroppen. Ikke alle oppfatter at smertene kan skyldes endringene i hverdagen og utryggheten som koronapandemien har ført med deg, sier Merete Tønder. Hun leder NFFs faggruppe for psykomotorisk fysioterapi.
Universitetet i Oslo og Modum bad utførte en spørreundersøkelse over nett om psykisk helse under koronapandemien, hvor mange tusen personer svarte. Vanligvis oppgir rundt 10 prosent av befolkningen at de har symptomer på angst og depresjon. I denne undersøkelsen oppga henholdsvis dobbelt så mange og tre ganger så mange at de hadde slike symptomer etter at hverdagen endret seg med koronaviruset, melder NRK.
Får ikke positive opplevelser
Tønder kjenner seg igjen fra egen praksis.
-I starten var det mange som slet med den økte isoleringen, med tapet av den daglige kontakten som kunne virke beroligende. Flere opplevde angst for å bli smittet. Nå som et halvt år har gått, er mange i tillegg bekymret for arbeidssituasjonen. Flere har mistet jobben eller er permitterte, og for sykmeldte har NAV-tiltak stanset opp. Nyutdannede får seg ikke jobb, og mange er bekymret for økonomien. Noen blir så lite stimulerte at de blir helt energiløse.
Faggruppelederen sier at mange pasienter som har mye dårlige erfaringer fra før, nå ikke får påfyll av nye, positive opplevelser. Psykomotorikeren får ikke utfordret dem slik hun normalt ville gjort, til for eksempel å gå på butikken – nå er også det blitt forbundet med noe utrygt.
Hun frykter flere kan få langvarige effekter av koronasituasjonen.
Still ekstra spørsmål
Tønder oppfordrer fysioterapeuter til å samarbeide godt med fastlegen, for eksempel om en pasient er bekymret for smertene og ønsker å få tatt MR.
-Det er noe med å stille de ekstra spørsmålene; hvordan opplever du pandemien, hva gjør den med deg? Normaliser det ved å si at det er en unormal situasjon, og gjør ditt for å berolige pasienten.