Storforbrukere av alternativ behandling

Halvparten av MS-pasientene i Danmark bruker alternativ behandling, som regel som et supplement til konvensjonell behandling. Det samme gjelder pasienter med revmatiske lidelser.

Publisert Sist oppdatert

Det viser en undersøkelse som er gjennomført av Scleroseforeningen i Danmark, skriver den danske forskningsportalen videnskab.dk.

Resultatene viser at mange kronisk syke bruker penger på soneterapi, kosttilskudd, naturmedisin og andre alternative behandlinger som fortsatt ikke har noen dokumentert effekt.

Supplement

– Mange av medlemmene våre bruker dette som et supplement til konvensjonell behandling, sier Lasse Skovgaard, stipendiat i den danske Scleroseforeningen. Han har undersøkt bruken av alternativ behandling hos 2.000 danske MS-pasienter.

Halvparten av de som var med i undersøkelsen sa at de hadde brukt en eller annen form for kosttilskudd, fysisk behandling eller alternativ medisin som ikke er godkjent som legemiddel i løpet av det siste året.

Revmatikere

Andre kronisk syke, blant annet revmatikere, er også ivrige brukere av forskjellige typer alternative metoder. I 2010 viste en undersøkelse fra Statens Institut for Folkesundhed at over 30 prosent av de danskene som er rammet av en muskel- og skjelettsykdom, som gikt, hadde brukt alternativ behandling med fysisk kontakt, for eksempel akupunktur og soneterapi, i løpet av det siste året.

Etterlyser forskning

Lasse Skovgaard har tidligere kommet med synspunkter på forskning innen alternativ behandling, blant annet i artikkelen «Mangler vi nye metoder for å teste alternativ behandling?» Han mener det i første rekke er to typer undersøkelser som med fordel kunne gjennomføres:

– Det første er undersøkelser av ulike behandlingsformers effekt på immunsystemet. Det andre er undersøkelser av pasienters bruk av forskjellige alternative preparater over tid, sammen med målinger knyttet til overordnet helse.

Dette er utdrag fra en lengre artikkel som også er publisert på forskning.no.

Powered by Labrador CMS