Norge er det landet i Europa som er mest liberale til alternativ behandling. Det viser en gjennomgang av i alt 39 land. Gjennomgangen er publisert i PubMed.
I utgangspunktet stilles det få krav til utdanning eller erfaring for alternative behandlere i Norge. Hvem som helst kan behandle nesten hva som helst, med unntak av pasienter som har alvorlig sykdom som kreft eller allmennfarlig smittsom sykdom. Alternative behandlere kan heller ikke gjennomføre inngrep som kan medføre risiko for pasienten.
Dog kan alternative behandlere uten autorisasjon behandle kreftsyke, så lenge hensikten ikke er å kurere kreft. De kan for eksempel behandle dem for kvalme eller søvnproblemer som kan oppstå som følge av kreftsykdommen.
Til sammenligning får ikke barn under 8 år behandles av akupunktører, naprapater, homeopater eller osteopater i Sverige. Vårt naboland vurderer å heve grensen til 15 år.
- I lang tid har alternativ behandling blitt sett på som ufarlig. Det har til nå hatt en aura over seg om at det er naturlig og derfor ikke har bivirkninger. Forskning viser at det ikke alltid er tilfelle, sier informasjonssjef Ola Lillenes i Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin (NAFKAM).
Tall fra forskningssenteret viser at så mange som 40.000 barn under åtte år hvert år sendes til alternativ behandling av sine foreldre. Tallene stammer fra en undersøkelse NAFKAM har gjort i 2016 og 2017 og som er gjengitt i en reportasje i Amagasinet.
NAFKAM anslår at det tilbys cirka 100 ulike behandlinger som etter loven regnes som alternative i Norge. Osteopati, naprapati, akupunktur og homeopati er blant de vanligste behandlingsformene for spedbarn.
Kiropraktikk utføres av autorisert helsepersonell og regnes ikke som alternativ behandling.
- Jeg er usikker på hvorfor reglene i Sverige er strengere enn i Norge. Hvis vi ser på Europa under ett, hersker et vilt kaos når det gjelder krav og retningslinjer for alternative behandlere. Norge er utvilsomt blant de mest liberale landene. Her kan hvem som helst behandle nesten hva som helst, sier Lillenes.
Vet ikke hvorfor fysioterapi ikke velges
Han kjenner ikke til studier som viser hvorfor foreldre velger alternativ behandling fremfor barnefysioterapi, men påpeker at studier av voksne viser at de fleste ikke bevisst velger bort skolemedisin og medisinske behandlere.
- De fleste som velger alternativ behandling, opplyser at de ikke har blitt friske av den skolemedisinske behandlingen. De fleste bruker alternativ behandling i tillegg til medisinsk behandling, sier Lillenes.
Tviler på at forbud er veien å gå
Han er usikker på om et forbud mot å behandle barn for alternative behandlere er klokt.
- Vi ser at forbud ofte fører til at behandlingene fortsetter i det skjulte. Da er det kanskje bedre at alt foregår i åpenhet. Så må vi bli flinkere til å spre hva som er forskningsbasert behandling og hva som ikke er det, sier Lillenes.
Han tror at han selv hadde valgt kiropraktor fremfor fysioterapeut, hvis hans nå voksne barn hadde hatt behov for behandling da de var små. Det rett og slett fordi han har hørt at kiropraktorer behandler barn, og at han vet for lite om barnefysioterapeuter.