Ingvild Myklebust Christensen.
Foto: Privat.
Christensen- ny spesialist i psykomotorisk fysioterapi
Norsk Fysioterapeutforbund har godkjent i alt sju nye spesialister. Tre av dem er psykomotoriske fysioterapeuter, tre allmenn fysioterapeuter og én er godkjent som nevrologisk fysioterapeut.
Ingvild Myklebust Christensen (47) har hatt driftsavtale i litt over tre år. Nå kan hun smykke seg med tittelen psykomotorisk fysioterapeut.
- For meg var det naturlig å gå den spesialistveien. Jeg har en master i psykisk helsearbeid og har jobbet med pasientgruppen i flere år. Det lå i kortene at jeg kom til å velge psykomotorisk fysioterapi, sier Christensen.
Hun jobber med driftstilskudd på klinikken Lillehammer psykomotoriske fysioterapi sammen med to andre spesialister.
- Kommunen har ikke bedt meg ta spesialistutdannelsen, men viser at de verdsetter kompetansen. Det er – slik jeg ser det – stort behov for å utdanne flere fysioterapeuter innen nettopp dette fagfeltet, sier Christensen.
Stort behov
Hun opplever at det er et massivt trykk og at pasientene står i kø. Og selv om hun fra før hadde dypdykket i psykisk helse, føler hun spesialistløpet har gitt henne enda mer kunnskap.
-Gjennom spesialistløpet kunne jeg fordype meg i faget. Jeg ble enda tryggere på meg selv som behandler. Jeg har fått øvd det kliniske blikket. Utdanningen har også vært en god kilde til å reflektere samt resonnere. Jeg forstår enda bedre at jeg trenger mer innsikt og forståelse, sier Christensen.
Spesialist i allmenn fysioterapi
Della Henriksen er 33 år og jobber til daglig på Gulskogen Fysioterapi. Hun er en av tre nye spesialister i allmenn fysioterapi.
- Jeg ønsket mer kompetanse og synes det har vært veldig fint å kunne fordype med i ulike områder innen fysioterapifaget. Spesialiteten gir meg også mulighet til å bruke A2-taksten, sier Henriksen.
Hun er fornøyd med prosessen, selv om det har vært noen utfordringer på grunn av koronapandemien. Blant annet tok det tid å finne hospiteringsplass.
- For meg har det vært nyttig å bruke et år hvor jeg har satt av ekstra tid til å fordype med i ulike problemstillinger innen allmenn fysioterapi. Det å ha pasientkasustikker sammen med veileder og sammen kunne tenke på ulike aspekter rundt kasustikken, har vært spesielt nyttig, sier hun.
Henriksen er også glad for å ha fått frisket opp gammel kunnskap og ulike undersøkelsesmetoder, test-retester og behandlinger.
- Hospitering var også nyttig. Jeg hospiterte i samme kommune hvor jeg jobber, og det har vært fint å få kontakter og kjennskap til hvordan kommunefysioterapeuter jobber. Vi har også hatt gode diskusjoner om hvordan vi kan øke samarbeidet mellom avtalefysioterapeuter og kommunefysioterapeuter, sier Henriksen.
Sju nye spesialister
I tillegg til Henriksen og Christensen har Ingvild Teigen og Ida Elise Hansen blitt godkjente som spesialister i psykomotorisk fysioterapi.
Heidi Marie Tjugum og Prabsharan Singh Jhooti ble godkjente spesialister i allmenn fysioterapi og Tor Ivar Gjellesvik ble godkjent nevrologisk fysioterapeut.
Les mer om Gjellesvik her.
Slik blir du spesialist
For å bli spesialist, må du ha en fysioterapifaglig eller helsefaglig masterutdanning. I tillegg trenger du to årsverk i minimum 50 prosent stilling i spesialistfeltet tatt etter at du har fått autorisasjon.
Du må også ha ett eller to årsverk i veiledet praksis innen spesialistfeltet. Veileder skal primært være spesialist innen samme område. Det er du selv som må dokumentere at du har nådd kompetansemålene for spesialiteten.
Du må gjennomføre nettkurs i veiledning, samt at du skal hospitere på et annet tjenestenivå enn der du jobber.
Det er forbundsstyret i Norsk Fysioterapeutforbund (NFF) som til syvende og sist godkjenner søknadene om spesialistgodkjenninger.