Ny nasjonal dag for fallforebygging på trappene.

Ny nasjonal dag for fallforebygging skal redusere fall blant eldre

– Å forebygge fall handler om å ta vare på det som betyr mest for mange eldre: selvstendighet, livsglede og muligheten til å bo hjemme så lenge som mulig, sier fysioterapeut og PhD, Guro Gujord Tangen.

Publisert
Guro Gujord Tangen, Nasjonalt senter for aldring og helse.

Hvert år faller tusenvis eldre personer, men mange fall kan forebygges. – Enkle tiltak kan gjøre en stor forskjell, for mange eldre, pårørende og samfunnet ellers, sier fagsjef ved Nasjonalt senter for aldring og helse, Gro Gujord Tangen i en pressemelding. Anledningen er den første nasjonale dagen for fallforebygging blant eldre, som arrangeres 29. april.

Ifølge Helsedirektoratet koster skader knyttet til fall samfunnet flere milliarder kroner hvert år, og mange av disse kunne vært unngått med forebyggende tiltak.

– I 2024 lanserte Helsedirektoratet nye nasjonale faglige råd om fallforebygging hos eldre, og vi ønsker å bruke denne dagen til å spre kunnskap om rådene til helsepersonell. Vi ønsker også å nå ut til eldre, pårørende og samfunnet ellers med budskapet om at vi med enkle metoder faktisk kan forebygge fall.

Nye nettsider om fallforebygging og gratis lunsjseminar

I anledning Fallforebyggingsdagen lanserer Aldring og helse nye nettsider om fall og fallforebygging på aldringoghelse.no. Sidene skal gi kunnskap, kompetanse og konkrete tiltak til helse- og omsorgspersonell, eldre og pårørende for å redusere fallrisikoen. Der finnes også filmer, råd og tiltak, inkludert en sjekkliste for å gjøre hjemmet tryggere. Alt er ifølge senteret basert på forskning og ekspertanbefalinger.

10 ting du kan gjøre for å forebygge fall

  1. Hold deg i bevegelse! Styrke- og balansetrening to ganger i uka reduserer fallrisikoen betydelig.
  2. Snakk med legen om medisinene du bruker, særlig hvis du føler deg ustø.
  3. Spis sunt. Sørg for nok kalsium og vitamin D, og unngå dehydrering.
  4. Vær forsiktig med rusmidler. Alkohol og medisiner kan øke fallrisikoen.
  5. Sjekk syn og hørsel regelmessig. Bruk riktige briller og hørselshjelpemidler.
  6. Velg riktig fottøy. Bruk sko med sklisikre såler. Unngå tøfler og ustabile sko.
  7. Vær forberedt på vinterføre. Bruk brodder eller piggsko og ha strøsand tilgjengelig.
  8. Er du bekymret for benskjørhet, ta det opp med fastlegen din.
  9. Bruk ganghjelpemidler ved behov. Krykker eller rullator kan gi bedre stabilitet.
  10. Gjør hjemmet tryggere. Fjern snublefeller, sørg for godt lys, og bruk håndtak og sklisikre matter på badet.

Prosjektet FALLPREVENT, som ledes fra forskningsgruppen Aldring, Helse og Velferd ved OsloMet, arrangerer samtidig et gratis lunchseminar på Fallforebyggingsdagen. 

Dagen arrangerer de i samarbeid med Helsedirektoratet, og målet er å øke bevisstheten, kunnskapen og kompetansen om hvordan fall kan forebygges.

Hvorfor fallforebygging er viktig

Fall er den vanligste ulykkestypen blant eldre, og risikoen øker med alderen. Men fall er ikke en naturlig del av aldringen.

– Et fall er en utilsiktet hendelse der en person havner på bakken, gulvet eller et annet lavere nivå, uavhengig av årsak og om det oppstår en skade. Selv fall uten skader kan svekke trygghetsfølelsen og føre til redusert mobilitet, sier Tangen.

Tall fra helsemyndighetene viser at rundt 9000 personer årlig behandles for hoftebrudd etter fall i Norge. Hoftebrudd er en alvorlig skade som kan ha store konsekvenser for den enkelte, pårørende og helsetjenesten.

– Hoftebrudd alene koster samfunnet rundt 5 milliarder kroner årlig. For ti år siden kostet et hoftebrudd samfunnet 500 000 kr det første året, tallet er nå trolig nærmere en million.

Enkle og effektive tiltak for å forebygge fall

Fall kan skyldes flere faktorer, og det er viktig å finne ut om man er i risikosonen.

– Vi anbefaler eldre som opplever ustøhet, som har falt eller som lurer på om de kan ha benskjørhet, å ta kontakt med fastlegen for en medisinsk vurdering, sier Tangen.

Det viktigste tiltaket for å forebygge fall er styrke- og balansetrening. Helsemyndighetene anbefaler eldre å trene styrke og balanse 2-3 ganger i uken. Dette gir også overskudd til å være aktiv i hverdagen.

– Mange kommuner tilbyr treningsgrupper for eldre, som for eksempel Sterk og stødig-programmet, forteller Tangen.

Systematiske tiltak i Oslo har ført til at antallet hoftebrudd er på et historisk lavt nivå

Tidligere lå Oslo på verdenstoppen i hoftebrudd, nå er tallene på et historisk lavt nivå. I tillegg til å satse på fallforebyggende tiltak, har kommunen også jobbet systematisk med bruddbeskyttende behandling.

– I Oslo får alle over 50 år som kontakter skadelegevakten med et brudd, tilbud om utredning med bentetthetsmåling. I tillegg vurderes pasienter med hoftebrudd for bruddbeskyttende behandling etter operasjon, sier Tangen.

– Dette viser at forebygging virker! Nå oppfordrer vi alle til å bidra for å redusere fall og fallskader blant eldre.

Powered by Labrador CMS