Døde av sårinfeksjon etter akupunkturbehandling
Ifølge obduksjonsrapporten fra sykehuset er det trolig at en bløtvevsinfeksjon, som det hele startet med, kom som følge av akupunkturbehandling.
Fire dager etter akupunkturbehandlingen begynte mannen i 60-årene å føle seg dårlig; noe som lignet omgangssyke. Han kastet opp og fikk diaré. Han klaget også over smerter i hånden. Feberen steg, og han snakket usammenhengende. Kona ringte 113. Mannen ble akuttinnlagt på Bærum sykehus. Dette skriver NRK på sine nettsider.
Oppdaget to stikk
Mannen, tidligere frisk, ble stadig dårligere. Venstre hånd hovnet opp, og flere spesialister ble tilkalt. På sykehuset oppdaget de etter hvert to stikk i håndflata. Kona fortalte at han hadde fått akupunkturstikk i den affiserte hånden noen dager tidligere.
Kroppen ble etterhvert fylt av væske, organene hadde begynt å svikte. Noen dager etter innleggelse besluttet legene å amputere armen for å prøve å redde livet. Men det var for sent. Mannen døde åtte dager etter behandlingen.
Blodforgiftning trolig årsak
Sykehuset anså det som sannsynlig at akupunkturen medførte en sårinfeksjon, og at denne sårinfeksjonen spredte seg til blodet og forårsaket en blodforgiftning. De behandlende leger anså det som sannsynlig at pasienten døde som følge av denne blodforgiftningen og redusert organfunksjon, ifølge overlege Arne Broch Brantsæter, leder for Norsk forening for infeksjonsmedisin.
– Generelt sett så vil nok risikoen for å bli smittet av akupunkturbehandling være veldig liten fordi man i Norge bruker engangsnåler. Ikke desto mindre så kan man bli smittet av kroppens egne bakterier fordi det tross alt er et lite hull man lager i huden, som kan danne en inngangsport for bakterier, sier Brandtsæter til NRK.
Ifølge infeksjonsmedisineren kan smitten skje enten ved at pasienten har streptokokkene på huden når nålene blir satt eller at pasienten i etterkant har hatt kontakt mellom nålestikkstedet og munnen, der streptokokker vanligvis holder til.
Les hele saken på nrk.no