Akupunktur sannsynlig årsak til blodforgiftning

Tilsynsrapporten sier samtidig at akupunkturbehandlingen mannen fikk var forsvarlig.

Publisert

Det var i november i fjor at NRK omtalte saken der en mann uventet døde etter en infeksjon. Mistanken ble rettet mot en akupunkturbehandling noen dager før. Saken ble også omtalt av Fysioterapeuten

Tilsynsrapporten er klar

– Vi har konkludert med at infeksjonen pasienten fikk i hånden mest sannsynlig skyldes akupunkturbehandlingen, sier fylkeslege i Oslo og Akershus, Jan Petter Odden til NRK.

Rapporten sier samtidig at akupunkturbehandlingen mannen fikk var forsvarlig.

Vil ikke advare

– Vi har ikke grunn til å tro at behandlingen ikke var etter retningslinjene, men ved enhver form for gjennomboring av huden med nål er det mulighet for infeksjon, selv om man prøver å gjøre dette så sterilt og rent som mulig, sier Odden.

Undersøkelsen konkluderte med at det ikke er grunnlag for å si at akupunkturbehandlingen mannen fikk ikke var faglig forsvarlig.

– En overflatisk infeksjon blir sjeldent en blodforgiftning, men det kan skje, og det gjorde det i dette tilfellet. Sånn sett var mannen svært uheldig, sier Odden.

Fylkeslegen understreker at han ikke ønsker å advare mot akupunktur, men vil gjøre folk oppmerksomme på at det alltid er en risiko når man stikker i huden.

– Risikoen er ikke stor, men den er til stede.

– Det blir på en måte en kalkulert risiko, selv om behandlingen er forsvarlig.

Les mernrk.no

Powered by Labrador CMS