Foreslår å legge ned Enhet for rehabilitering ved Aker sykehus (OUS)

Den største rehabiliteringsenheten på spesialisthelsetjenestenivå i Oslo står i fare for å bli nedlagt. Konsekvensene kan bli betydelige, advarer tillitsvalgte.

Publisert Sist oppdatert

Medisinsk klinikk ved Oslo Universitetssykehus (OUS) må spare over 50 millioner kroner for å få 2025-budsjettet i balanse.

I vår kartla klinikkledelsen muligheten for å legge ned rehabiliteringsavdelingen som inneholder Enhet for rehabilitering med 21 sengeplasser og Enhet for dagbehandling, der pasienter med et sammensatt og komplekst sykdomsbilde kommer to til tre ganger i uka til behandling og opptrening.

Ved å legge ned rehabiliteringsavdelingen vil utgiftene kuttes med 25 millioner kroner årlig. Enhet for rehabilitering har i dag ca. 10 fysioterapistillinger, 8,5 i klinisk praksis.

Klinikkledelsen landet på at pasientene kan ivaretas av andre rehabiliteringstilbud i kommunen og hos private aktører, og har foreslått å avvikle hele rehabiliteringsavdelingen 5. desember i år.

Tverrfaglig spesialistkompetanse

I snart 50 år har Enhet for rehabilitering ved Aker sykehus bygget opp en solid tverrfaglig spesialistkompetanse. Enheten tilbyr avgjørende døgnbasert tverrfaglig spesialisert rehabilitering for voksne over 18 år etter alvorlige tilstander som hjerneslag, benamputasjoner og multitraumer. Dersom enheten legges ned, vil OUS kun ha åtte senger dedikert til spesialisert rehabilitering, forbeholdt pasienter med traumatiske hodeskader.

Fysioterapeut og tillitsvalgt ved Medisinsk klinikk OUS, Kaia Marie Nicolaisen.

– Det er satt ned en prosjektgruppe som består av jurister og ledere fra ulike nivåer i Medisinsk klinikk, i tillegg til tre tillitsvalgte og en brukerrepresentant. Gruppa skal kartlegge konsekvensene av en avvikling, og eventuelt komme med alternative forslag. Slik saken står nå, ser det veldig mørkt ut. Ting skjer raskt, og innspillene fra de tillitsvalgte i gruppa blir i stor grad ikke hørt, sier fysioterapeut og tillitsvalgt ved Medisinsk klinikk OUS, Kaia Marie Nicolaisen.

Kan få store konsekvenser

Ansatte og tillitsvalgte frykter at en eventuell nedleggelse vil føre til at mange pasienter vil stå uten et spesialisert rehabiliteringstilbud på vei hjem til egen bolig. De samfunnsøkonomiske konsekvensene kan bli betydelige.

– En nedleggelse vil bety at Oslo Universitetssykehus ikke lenger vil ha et rehabiliteringstilbud etter hjerneslag, amputasjoner eller multitraumer. Dette vil øke presset på kommunens tjenester og få alvorlige konsekvenser for det samlede rehabiliteringstilbudet for Oslos befolkning. Pasientenes funksjonsnivå i dagliglivet vil kunne bli vesentlig redusert, og pårørende vil oppleve et enda større press, sier Nicolaisen.

Driver «cherry picking»

De regionale helseforetakene er pålagt å sørge for at befolkningen får nødvendig rehabilitering i spesialisthelsetjenesten. Helse Sør-Øst har inngått avtaler med flere private aktører på rehabiliteringsfeltet.

Ifølge Nicolaysen, er opplevelsen imidlertid den at de mest sårbare pasientene ikke får plass ved de private rehabiliteringsinstitusjonene med avtale.

– For det første er ventetiden lang, ofte kan det gå mange uker før rehabiliteringen kommer i gang. Vi ser også at de private aktørene kvier seg for å ta pasienter med høy pleietyngde, dette til tross for at det finnes definerte kriterier fra Helse Sør-Øst for hvilke pasienter de må ta imot for å vinne anbudet. I virkeligheten er ventelistene så lange at de kan være selektive på hvilke pasienter de tar, og vi ser at de kun tar pasientene der pleietyngden er lav, sier Nicolaisen.

Bekymret for utviklingen

NFF har i lang tid uttrykt bekymring for rehabiliteringsfeltet generelt, både overfor Helse- og omsorgsdepartementet og andre.

– Regionlederne i NFF har sendt brev til landets kommuner med oppfordring til en sterkere satsning på forebygging og rehabilitering, og seneste for en uke siden sto jeg på NSH sin rehabiliteringskonferanse og problematiserte temaet – en konferanse som for øvrig ble åpnet av helseminister Jan Christian Vestre, sier forbundsleder i NFF, Gerty Lund.

Hun er bekymret for utviklingen der spesialisthelsetjenesten bygger ned tilbud og peker på kommunene, samtidig som kommunene står i en stadig tøffere økonomisk situasjon. Oslo alene må kutte i budsjettet med 2,3 milliarder innen 2028.

– Dette skjer mens Helse Sør-Øst prøver å redusere kjøp av rehabiliteringstjenester hos private aktører, sier Lund.

Vil bety dårligere livskvalitet

Hun frykter at pasientene kan risikere å ikke få den hjelpen de trenger i behandlingsforløpet for å kunne oppnå sitt mulige funksjonsnivå.

– Det kan i så fall føre til forringelse av livskvalitet, mer behov for pleie- og omsorgstjenester enn nødvendig, og/eller at de som er i yrkesfør alder ikke kommer tilbake i jobb, sier Lund.

– Faglig er jeg engstelig for at solide rehabiliteringsmiljø med høy kompetanse går tapt. Den dagen man innser hvilket behov det er for denne typen rehabiliteringsinstitusjoner, vil det ta tid å bygge disse miljøene opp igjen. For fysioterapeutene som jobber ved Enhet for rehabilitering ved Aker sykehus OUS, betyr det usikkerhet for stillingene nå og muligheten for jobb til fremtiden, sier hun.

Powered by Labrador CMS