Fysioterapeut ved ortopedisk klinikk, Ahus, Kari Krokan (i midten), i samtale med fra venstre helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre, statsminister Jonas Gahr Støre, pasient Vilde Dahlbak Gunnes, overlege og avdelingsleder ved ortopedisk klinikk, Jan Rune Mikaelsen, og avdelingsleder ved medisinsk divisjon, Hilde Stømner.

Tverrfaglig samarbeid ga kraftig reduksjon i ventetid

Ortopedisk klinikk ved Ahus bruker fysioterapeuter til konsultasjoner på definerte pasientgrupper. Det har redusert den gjennomsnittlige ventetiden med 37 dager siden mars i år.

Publisert

Ahus har lenge arbeidet med tiltak for å overholde pasientenes timeavtaler. 

Antallet henvisninger til ortopedisk klinikk har økt med syv prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Samtidig har klinikken hatt en stor del av sykehusets utfordringer knyttet til ventetider, ventelister og fristbrudd etter pandemien, skriver Ahus på sine egne nettsider.

Flere tiltak har bedret situasjonen noe, men ikke tilstrekke til å snu utviklingen og redusere antallet pasienter på venteliste. I mars 2024 startet Ahus derfor et eget prosjekt for avdelingene med de største utfordringene.

Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre og statsminister Jonas Gahr Støre besøkte ortopedisk klinikk i begynnelsen av september.

– Dette er et forbildeprosjekt og et arbeid vi er veldig glade for. Det dere gjør viser at ventetidsløftet nytter, sa Vestre.

Har fått god opplæring

Ved ortopedisk klinikk ble det opprettet en ekstra stilling, slik at et årsverk av fysioterapeuter kan gjøre legeoppgaver. Dette frigjør tid som legene kan bruke på andre pasienter.

Totalt innebærer det 4000 legetimer hvert år.

– Vi har fått god opplæring og kompetanse til å gjøre de nye oppgavene, og har et godt samarbeid med legene, sier fysioterapeut Kari Krokan ved ortopedisk klinikk.

Ahus har også opprettet en ekstraordinær poliklinikk basert på ekstraarbeid blant de ansatte. Poliklinikken er åpen i helgene og på kveldstid.

Tverrfaglig også i nord

Fysioterapeuten har tidligere referert til en artikkel i Dagens Medisin som omtaler økningen i det tverrfaglige samarbeidet mellom ortopeder, fysioterapeuter, fastleger og helsesekretærer ved Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN), Harstad.

Her blir henvisningene som kommer inn til ortopedisk poliklinikk vurdert av ortopeder og fysioterapeuter sammen.

Direkte til fysioterapeut

Pasienter med degenerativ menisk og meniskpasienter som ikke har mekaniske symptomer, artrosepasienter, korsbåndpasienter og pasienter med andre båndskader, akillessenerupturer og pasienter med smerteproblemer der man ikke finner noen indikasjon på kirurgi på aktuell bildediagnostikk, kan nå sendes direkte til fysioterapeut. 

– Disse pasientene kan fysioterapeuter sette i gang med et konservativt forløp. Det samme gjelder pasienter som ikke har indikasjon på kirurgi på eksempelvis skulder, sier spesialfysioterapeut ved fysioterapiseksjonen, UNN Harstad, Kim Reier N. Martinsen til Dagens Medisin.

Powered by Labrador CMS