vaksine
Fysioterapeuter oppfordres til å vaksinere seg mot influensa. På landsbasis er det bare en av fire helsepersonell som vaksinerer seg.

Vil gjøre vaksiner for helsepersonell obligatorisk

Bare hver fjerde helsepersonell vaksinerer seg mot influensa. Helsebyråden i Oslo ønsker at slik vaksine blir obligatorisk.

Nyheter

Oslo kommune tilbød sine helsearbeidere gratis vaksine mot sesonginfluensa i fjor. Da takket 40 prosent ja. På landsbasis er det kun en av fire i helsevesenet som vaksinerer seg.

Helsebyråden i Oslo kommune, Tone Tellevik Dahl, vil sikre at helsepersonell vaksineres mot influensa, skriver Fagbladetjournalen.no, fagbladet til Oslo legeforening,.

– Obligatorisk vaksinasjon handler om å sikre at helsepersonell ikke bidrar til å øke risiko for influensa hos mennesker som ofte er spesielt sårbare for smitte, uttaler hun.

– 900 mennesker dør i følge Folkehelseinstituttet hvert år av influensa. Når vi vet at vaksinasjon av helsepersonell kan redusere antall syke, samtidig som altfor få vaksinerer seg, må vi gjøre noe med det, mener byråden.

Nei til tvang

Verdens helseorganisasjon har som mål at tre av fire helsepersonell skal vaksineres mot influensa. Norsk Sykepleierforbund er uenig i at tvang er veien å gå. Det samme mener Folkehelseinstituttet og Norsk forening for allmennmedisin.

– Å tvinge ansatte til å vaksinere seg vil være et overgrep, sier Line Orlund til NRK. Hun er fylkesleder i Oslo for Norsk Sykepleierforbund. Orlund viser til at det nå kjøres en kampanje for å øke kunnskapen om vaksinasjonstilbudet i Oslo.

Nytter å jobbe systematisk

Oslo universitetssykehus forteller til Fysioterapeuten at de i lang tid har jobbet systematisk med å øke vaksinasjonsdekningen gjennom å gjøre kunnskap og vaksinen lettere tilgjengelig for alle. I fjor fikk de 54 prosent til å vaksinere seg. I år er målet 80 prosent vaksinasjonsdekning.

-Vi opplever nå at mange er svært positive til dette tilbudet og ser viktigheten av å beskytte både seg selv, pasientene og de ansatte. Mange fysioterapeuter er i nær kontakt med et stort antall pasienter og kan på den måten bli utsatt for smitte og spre smitte, sier smittevernlege Ragnhild Raastad.

Raastad forteller at de allerede har måttet etterbestille 2.000 vaksiner på grunn av stor interesse.