Illustrasjonsbilde: Colourbox

Spedbarn har vært vanskelig å vekke etter alternativ behandling, sier barnefysioterapeut

Spedbarn har sovet i opptil 18 timer i strekk, skreket i flere timer og hatt stressreaksjoner som har gått utover tarmfunksjonen etter alternative behandlinger. Det er blant erfaringene til barnefysioterapeut Kristin Snøan.

Publisert Sist oppdatert

Hele 40.000 barn under 12 år tas hvert år med til alternativ behandling i Norge, viser tall fra Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin (Nafkam). Tallene kommer frem i en reportasje i Amagasinet.

Svenskene har forbud alternativ behandling for barn under åtte år, og vurderer å øke aldersgrensen til 15 år.

Nafkam driver forskning og opplysningsarbeid på oppdrag fra norske helsemyndigheter. Etter Nafkams kriterier finnes det ikke solid dokumentasjon som viser at osteopati, naprapati, akupunktur eller homeopati for barn virker.

I Amagasinets artikkel forteller foreldre at de velger alternativ behandling til sine barn, blant annet fordi ventetiden hos fysioterapeuter er for lang.

Foreldre blir desperate

- Jeg forstår godt at mange foreldre nærmest blir desperate hvis barnet har kolikk eller sover lite. Dersom de samtidig må vente i opptil flere uker på hjelp i det offentlige helsevesenet, er det lett å ty til alternative behandlere, sier Snøan.

I tillegg til å være barnefysioterapeut, er hun leder i faggruppen for barne- og ungdomsfysioterapi i Norsk Fysioterapeutforbund (NFF). Hun er bekymret over at foreldre velger alternativ behandling fremfor å vente på fysioterapi.

- Barn er ikke små voksne. De har et umodent nervesystem som må behandles deretter, sier Snøaen.

Alvorlige reaksjoner etter alternativ behandling

Foreldre som kommer til henne med sine barn, forteller blant annet at barna sover uvanlig lenge etter alternativ behandling. En baby sov i 18 timer i strekk og var så vanskelig å vekke at foreldrene valgte å oppsøke lege.

Foreldre har også fortalt at deres barn skriker flere timer i strekk etter alternativ behandling, og at de opplever stressreaksjoner som akutt tarmtømming.

- Andre forteller at de ikke merker noen endring og noen forteller at de har fått en ny baby, sier Snøan.

Starter hos alternativ behandlere

Hun erfarer at foreldre ofte har tatt med barnet til alternativ behandling før de kommer til fysioterapi, fordi ventetiden for å få time hos fysioterapeut noen ganger er for lang.

I tillegg vil fysioterapeuter ikke nødvendigvis behandle spebarn mot for eksempel kolikk, blant annet fordi studier viser at behandling ikke har effekt. 

- Det er ikke etisk riktig å sette i gang tiltak vi vet ikke har effekt. Det er likevel viktig at foreldrene og babyen kommer til oss med bekymringer eller problemer knyttet il muskel og skjelett. Jeg ser at det å ta seg god tid til å høre på foreldrenes bekymringer, normalisere det som er normalt og møte de på det som bekymrer dem, er viktig. Ofte er det ting som vil gå over av seg selv, sier Snøan.

Slik jobber barnefysioterapeuter
Som barnefysioterapeut vil hun alltid kartlegge hva som feiler barnet og se hva som eventuelt kan gjøres. I de tilfeller hvor barnet har en problemstilling som trenger behandling, iverksetter hun behandling samt gir foreldrene råd og veiledning om hva de kan gjøre hjemme.

- Utfordringene er at barnefysioterapeuter ofte har sprengt kapasitet. Ikke alle kommuner har barnefysioterapeuter. Det er også uheldig at det i mange kommuner er helsesykepleiere som avgjør om barnet skal til fysioterapeut. Foreldre med barn som sliter, kan gå direkte til fysioterapeut uten at de henvises av lege eller helsesykepleier, sier Snøan.

Totalt mangler det nesten 500 årsverk for fysioterapeuter ved norske helsestasjoner og i skolehelsetjenesten, for å fylle opp den anbefalte bemanningsnormen. Det er store forskjeller mellom kommunene når det gjelder kapasitet og kompetanse på fysioterapi til barn. Flere årsverk hadde gjort fysioterapikompetansen på barn tilgjengelig for flere, og ventetiden hadde blitt kortere. 

Må bli mer synlige

Hun tror også foreldre ikke kjenner til at enkelte fysioterapeuter har spesialkompetanse på behandling av barn.

Barnefysioterapeut er ingen beskyttet tittel, men Norsk Fysioterapeutforbunds faggruppe for barn og unge har utviklet en kursrekke på i alt ni kurs med fordypning i fysioterapi for barn og unge.

- Det er ingen tvil om at vi må bli flinkere til å synliggjøre at vi har spesialkompetansen, sier Snøan. 

Skeptiske leger

Barnelege Elisabeth Selvaag er – i følge Amagasinet – bekymret for omfanget av alternativ behandling for barn i Norge. Hun mener det i beste fall er unødvendig og i verste fall kan være skadelig.

Lege og forsker Holgeir Skjeie sier til Amagasinet at han har sluttet med akupunktur, etter at hans egen forskning viste at nåler ikke hadde effekt mot kolikk, men at babyene gråt lenger enn dem som ikke fikk akupunktur.

Linbjørg Bardal Skalleberg, som er utdannet fysioterapeut og homeopat, mener homeopatiske midler hjelper. I følge Amagasinet viser Skalleberg til studier av den amerikanske forskeren Jennifer Jacobs som viser at homeopati hjelper for ørebetennelse og diaré.

Dette er alternativ behandling

  • Helserelaterte behandlinger som i hovedsak gis utenfor helsevesenet av folk som ikke er autoriserte helsearbeidere.
  • Helserelatert behandling er for eksempel å forebygge, behandle eller lindre sykdom, plager og lidelser.
  • Eksempler på alternativ behandling i Norge er akupunktur, kopping, aromaterapi, hypnose, homeopati, naprapati og osteopati. Kiropraktikk utføres av autorisert helsepersonell og regnes ikke som alternativ behandling.

Kilder: Amagasinet, NAFKAM og helsenorge.no

Powered by Labrador CMS