Slutt for mensendieck som egen studieretning på OsloMet
Nå forsvinner mensendieck som egen studieretning på OsloMet. Gruppeinstruksjon og bevegelsespraksis vil fortsatt være en viktig del av bachelorprogrammet i fysioterapi, sier instituttlederen.
Instituttleder Hege Bentzen på OsloMet sier at siste opptak på to studieretninger var høsten 2019. De som startet på mensendieck i fjor, får fullføre sin bachelorutdanning som egen retning.
-Fra og med høsten 2020 tilbys kun ett bachelorprogram i fysioterapi som bygger på Kunnskapsdepartementets forskrift - Forskrift om nasjonal retningslinje for fysioterapiutdanning. Det er en utdannelse som bygger på en helt ny programplan som starter høsten 2020, sier hun.
-Vil det være spor av mensendieck i den nye studieretningen?
-Kompetanse innen det å drive grupper av ulik art er en sluttkompetanse som fysioterapeuter skal besitte etter endt utdanning. Når og i hvilken form dette kommer inn i utdanningsløpet er for tidlig å si noe mer om nå, sier Bentzen. Hun viser til at i programplanen er verken mensendieck eller andre spesifikke metoder eller behandlingsformer nevnt, og at mensendieck ikke er brukt som begrep i de nasjonale retningslinjene.
Lange tradisjoner
På spørsmål om hva hun tenker om at mensendieck forsvinner som egen studieretning, sier hun at det viktigste er at bachelorprogrammet som tilbys utdanner gode fysioterapeuter i tråd med det samfunnet trenger, som jobber kunnskapsbasert og som bygger på de nasjonale retningslinjene.
-Oslo har lange tradisjoner i mensendieck, men det er ikke gitt at historien skal styre framtiden. Nå er det de nasjonale retningslinjene som er styrende for sluttkompetansen til fysioterapeuter. Utdannelsen bygger på det samme kunnskapsgrunnlaget, det utdannes til det samme praksisfeltet, til felles turnustjeneste og til felles autorisasjon, og vi rapporterer til Kunnskapsdepartementet på antall bachelorkandidater i fysioterapi.
Bentzen understreker at studieretningen mensendieck hele tiden har ført fram til en bachelor i fysioterapi. NFFs faggruppe for Mensendieckfysioterapi er kritiske til flere ting. Les mer om deres reaksjoner i egen nettsak torsdag.
25 færre studenter
Nå til studiestart tar OsloMet opp 25 færre studenter på grunn av oppstart av ny programplan.
-Nå som alle studentene skal være på ett program, blir det flere studenter som skal ha den samme undervisningen samtidig. Siden koronasituasjonen kom på toppen av omleggingen, og setter grenser for antallet mennesker per rom, er det greit at vi har færre studenter dette studieåret.
Fortsatt en del digital undervisning
Til høsten blir det fortsatt digital undervisning på studentene der det går, mens ferdighetstreningen blir på campus.
-Romkapasiteten på campus er redusert med 50-70 prosent. Derfor må vi dele inn i flere parallelle undervisningsgrupper, og det vil være behov for flere rom. Og vi må forholde oss til strenge smittevernregler, sier instituttlederen.