Svensk studie om tiltak mot nakkesmerter

Massasje mot nakkesmerter gir en kortsiktig effekt

På lengre sikt, reduseres imidlertid ikke smertene noe mer effektivt enn om man bare holder seg aktiv, ifølge en svensk studie.

Nyheter

Men den kortsiktige effekten av massasje, gjorde at pasientene i studien selv opplevde at de kom seg raskere. Resultatene kommer fram i en studie der det deltok 621 voksne pasienter som hadde hatt nakkesmerter i minst en måned. Studien er omtalt i det svenske tidsskriftet Fysioterapi.

Pasientene ble inndelt i fire grupper som fikk følgende behandlingstiltak: Dypvevsmassasje, styrketrening ledet av terapeut og tøyningsøvelser, både dypvevsmassasje, styrketrening og tøyningsøvelser, og en gruppe som kun fikk råd om å holde seg i aktivitet, til tross for smertene i nakken. Effekten av tiltakene ble målt etter 7, 12, 26 og 52 uker.

Forskjellen ble borte

For de tre første gruppene ble smertene først redusert mer enn for den siste gruppen, som bare skulle holde seg aktive. Denne forskjellen forsvant imidlertid ved siste oppfølging etter 52 uker.

Men da pasientene fikk uttale seg om hvordan de selv opplevde bedringen, viste massasje- og treningsgruppene bedre resultater. Ifølge forskerne betyr ikke dette at pasientene blir helt smertefrie, med at de kan ha lært seg å leve med smertene.

Effekten av opmerksomhet

Forskerne understreker også at oppmerksomheten og empatien som pasientene opplevde ved å delta i studien, også kan ha hatt en dempende effekt på eventuell uro og angst, skriver fysioterapi.se.

Her finner du hele artikkelen:
Effectiveness of deep tissue massage therapy, and supervised strengthening and stretching exercises for subacute or persistent disabling neck pain. The Stockholm Neck (STONE) randomized controlled trial.

Nyheter

Koronaviruset spres raskt

Men hvordan skal vi egentlig forholde oss til Covid-19? Det er ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) nå kun et...

Les mer

Fag og vitenskap

Les mer

pasient-reportasje-smerte
Tema

Smerte og kultur

Fysioterapeuter, både på sykehus og ute i klinikken, har mange pasienter med en annen kulturell og etnisk bakgrunn enn norsk. Hvordan møte og behandle pasienter med en helt annen forståelse og forventning til det å være syk - og med et smerteuttrykk du kanskje ikke forstår? Les reportasjen i Fysioterapeuten eblad

Les mer

Tidsskriftet redigeres etter Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakaten

Tidsskriftet redigeres etter Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakaten Tidsskriftet redigeres etter Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakaten