Lite endringsvilje blant medisinske tidsskrifter

– Medisinske tidsskrifter er rett og slett en forferdelig plass å publisere kliniske studier, sier Ben Goldacre.

Publisert Sist oppdatert

Ben Goldacre deltok tidligere i sommer på vitenskapsfestivalen The Big Challenge i Trondheim. Her kritiserte han flere store medisinske tidsskrift for lite endringsvilje gjennom en av sine mange studier om "bad science". 

"Forskning viser at dette legemiddelet virker" ville jo i en perfekt verden betydd nettopp det, at forskning har vist at et eller annet legemiddel hjelper mot en eller annen lidelse. Men slik er det ikke alltid. 

Goldacre har i sitt siste forskningsprosjekt sett nærmere på feilrapportering og viljen til å publisere rettelser når feil blir oppdaga. Viljen til denne typen feilretting har vist seg å være svært liten blant flere store medisinske tidsskrift.

Bad science

Britiske Goldacre er lege og forsker, kanskje aller mest kjent for boka Bad Science. Det viktigste arbeidet han noensinne har gjort er, ifølge ham selv, prosjektet som munna ut i en rapport som ble publisert tidligere i år – A prospective cohort study correcting and monitoring 58 misreported trials in real time.

Goldacre og kollegaene hans så nærmere på 67 kliniske studier publisert i verdens fem største medisinske tidsskrifter.

Det første de fant ut var at det i de aller fleste studiene var justert på utfallsmålene. Før du begynner en studie må du finne ut hva du vil ha svar på. Hvis rapporten du etter hvert publiserer svarer på noe annet enn det du spurte om før du starta har du forandra utfallsmål.

CONSORT

Dette er ikke i tråd med CONSORT-retningslinjene, som er en standard for publisering av forskning. Det er heller ikke særlig overraskende, ifølge Goldacre, som påpeker at det kan være mange gode grunner til å forandre utfallsmål. Det Goldacre derimot ble overraska av var responsen de fikk når feil ble påpekt.

– Man hadde kanskje forventa at de skulle si "takk for at dere gjorde oss oppmerksomme på dette, vi skal prøve å bli bedre." Men det var lite endringsvilje å spore, og noe av responsen minna mest om forsøk på svertekampanjer.

De medisinske tidsskriftene som ble vurdert

  • The Lancet
  • New England Journal of Medicine
  • Journal of American Medical Association
  • British Medical Journal
  • Annals of Internal Medicine 

Les mer på NRK.no.

Powered by Labrador CMS